Mocne oświadczenie zespołu Piersi. Chodzi o Pawła Kukiza

Agnieszka
16.08.2021 7:41
Mocne oświadczenie zespołu Piersi. Chodzi o Pawła Kukiza

W ostatnich dniach bardzo głośno zrobiło się o Pawle Kukizie, który zanim został Posłem, był muzykiem rockowym. Chodzi o głosowanie w Sejmie w sprawie ustawy medialnej, którą Poseł poparł podczas głosowania. Ustawa, jak i głosowanie Kukiza  wzbudziło spore kontrowersje. Wypowiedział się na ten temat między innymi członek zespołu Piersi.

Muzyczna przeszłość Pawła Kukiza

Paweł Kukiz na początku lat 80. założył swój pierwszy zespół. „CDN”, czyli zespół o nazwie „Ciągle Do Nieba” rozpadł się jednak. Kukiz był potem członkiem kilku zespołów, jednak największą sławę przyniosło mu założenie zespołu „Piersi”.

W 1992 roku Piersi wydały swoją pierwszą płytę. W 2013 roku Kukiz postanowił jednak opuścić zespół.

Oświadczenie członków zespołu Piersi w sprawie Pawła Kukiza

W ostatnich dniach pod adresem Pawła Kukiza wypowiedziano wiele mocnych słów. Do krytyki jego głosowania w Sejmie w sprawie ustawy medialnej wypowiedzieli się również członkowie zespołu Piersi.

W swoim oświadczeniu zaapelowali do opinii publicznej i dziennikarzy, aby nie nazywać Pawła Kukiza „wokalistą zespołu Piersi”, gdyż już od dawna nim nie jest. W swojej wypowiedzi napisali również, że w latach 2015-2017 miał miejsce proces sądowy o przyznanie prawa do nazwy zespołu obecnym muzykom Piersi. Paweł Kukiz przegrał wtedy w sądzie.

"Szanowni Państwo, z wielką przykrością czytamy i słuchamy wszytskie komentarze, jakie rykoszetem odbijają się na zespole PIERSI, na skutek działań byłego wokalisty zespołu, obecnie posła RP. Chcemy przypomnieć, że zakończony proces sądowy (2015 - 2017), który był wynikiem pozwu Pawła Kukiza, zakończył się przyznaniem prawa do nazwy obecnym muzykom zespołu PIERSI i Paweł Kukiz od tego czasu nie ma nic wspólnego z naszym zespołem. Pojawiające się artykuły czy wypowiedzi, że jakoby wokalista zespołu PIERSI przyczynił się do przegłosowania czegokolwiek w sejmie jest stwierdzeniem błędnym. Bardzo prosimy o nazywanie rzeczy po imieniu, czyli: BYŁY WOKALISTA ZESPOŁU PIERSI lub najlepiej Poseł Kukiz. No cóż... tzreba było pozostać starym punkowcem".