Przepis
Co będzie potrzebne:
1 pęczek pietruszki
½ pęczka dorodnej bazylii
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
kilka łyżek orzechów nerkowca, piniowych lub ziemnych (mogą być solone)
kilka łyżek tartego sera jak Parmezan (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
kolorowy mielony pieprz do smaku
1/2 opakowania pomidorków cherry
Jak wykonać;
Pietruszkę umyć, listki i miękkie łodyżki włożyć do blendera. Podobnie z bazylią. Dolać oliwę, sok z cytryny, dodać obrane ząbki czosnku, orzechy, ser, szczyptę soli, pieprzu i miksować chwilę do czasu aż składniki się połączą. Sos jest gotowy
Makaron typu spaghetti ugotować wg upodobania lub przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu połączyć w garnku lub misie z sosem, dobrze wymieszać i wykładać porcje na oddzielne talerze. Pomidorki cherry pokroić na połówki lub ćwiartki włożyć do misy z makaronem. Delikatnie wymieszać. Można również delikatnie całość posypać dodatkowo parmezanem i posiekaną pietruszką, ale nie ma takiej potrzeby.
Danie na babski wieczór idealne.