Przepis
Składniki na 1 bochenek:
550g mąki pszennej chlebowej
100g mąki chlebowej pełnoziarnistej (użyłam zwykłej mąki pełnoziarnistej)
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
około łyżeczki miodu (nie musicie tu być bardzo dokładni)
350ml ciepłej wody (może być zwykła woda z kranu)
1 łyżka oleju sezamowego (jeżeli nie macie, rzepakowy lub słonecznikowy też się nada)
50g maku
Wykonanie:
Suche składniki wymieszaj i zrób w nich dołek. Dodaj miód oraz wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiaj przez około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem (na niskich obrotach).
Żeby sprawdzić, czy ciasto jest już dobrze wyrobione, uformuj z niego kulę i umączonym palcem zrób w boku delikatne wgłębienie. Jeżeli ciasto „odskoczy”, znaczy to, że jest gotowe.
Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 24 cm*. Posmaruj dokładnie olejem sezamowym i obsyp obficie makiem.
Pokrój ciasto w pasy o grubości mniej więcej 4cm. Każdy z pasów skręć w palcach. Gdy już wszystkie będą skręcone, złącz je ze sobą i skręć w ten sam sposób wszystkie razem, po czym uformuj z nich wieniec.
Ułóż wieniec na blasze do pieczenia i przykryj folią posmarowaną olejem szczelnie, ale tak, by miał miejsce do wyrośnięcia. Pozostaw w ciepłym miejscu. Chleb nie podwoi objętości, ale widocznie ją zwiększy. U mnie zajęło to około 30 minut.
Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez 35 minut. Gotowy chleb powinien brzmieć głucho, gdy postuka się go od spodu.
Smacznego :)