Jedz 10 ziarenek dziennie tej rośliny. Szybko zauważysz spektakularne efekty!

Patrycja
Kulinaria
11.07.2021 12:58
Jedz 10 ziarenek dziennie tej rośliny. Szybko zauważysz spektakularne efekty!

Czarnuszka, to źródło wielu witamin i minerałów, a także lekarstwo niemal na wszystko. Ta roślina była znana od starożytności, wykorzystywano ją jako ozdobę ogrodu, przyprawę, a także w lecznictwie. Jedz 10 ziarenek czarnuszki każdego dnia, a zauważysz spektakularne efekty.

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka to roślina znana od wieków. Wykorzystywana jest jako roślina ozdobna w ogrodach oraz składnik bukietów, ponieważ ma piękne, błękitne kwiaty. Jej nasiona, nazywane są czarnym kminkiem i stosowane jako aromatyczna przyprawa w kuchni. Jej zdrowotne działanie i cenne właściwości lecznicze są potwierdzone naukowo i chętnie wykorzystywane przy wielu dolegliwościach.

Czarnuszka- bogactwo zdrowia

Czarnuszka zawiera mnóstwo witamin (A, E, B1, B3), składników mineralnych i odżywczych, takich jak: żelazo, magnez, sód, potas, cynk, wapń, fosfor, miedź. Zawiera też cenne olejki eteryczne, jak tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Dzięki tym substancjom, czarnuszka ma wiele właściwości leczniczych. Poznaj zastosowanie tych niepozornych ziarenek o wielkiej mocy.

Jedz 10 ziarenek czarnuszki każdego dnia!

Jedz 10 ziarenek czarnuszki każdego dnia, a w Twoim organizmie zajdą korzystne zmiany! Czarnuszka uznawana jest za superfoods, czyli żywność, która ma największy wpływ na zdrowie człowieka.

  • Czarnuszka pozytywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i urodę. Pomaga w profilaktyce wielu chorób.
  • Wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed drobnoustrojami, bakteriami, wirusami, pasożytami i toksynami. Jest doskonałym naturalnym antybiotykiem.
  • Czarnuszka zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Przeciwdziała nadciśnieniu, obniżając ciśnienie krwi i cukrzycy- regulując poziom cukru.
  • Wspomaga układ krążenia, wspiera pracę wątroby i nerek. Ma działanie moczopędne i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
  • Przeciwdziała osteoporozie i astmie.
  • Pomaga przy anemii, podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.
  • Poprawia działanie układu pokarmowego, przyspiesza trawienie i metabolizm, to skuteczna pomoc przy wrzodach żołądka. Łagodzi objawy refluksu.
  • Zwalcza alergię, wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się organizmu.
  • Stosowana w profilaktyce nowotworowej. Olej z czarnuszki hamuje aktywność komórek rakowych, ma też silne działanie przeciwzapalne.
  • Oprócz tego jest bardzo pomocna w problemach skórnych, takich trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, łupież.
  • Przeciwdziała wypadaniu włosów, chroni przed promieniowanie słonecznym, przyspiesza gojenie się ran i pomaga przy oparzeniach.  
  • Poza tym ma działanie regulujące nastrój, działa uspokajająco i przeciwdepresyjnie.

Kto nie powinien jej stosować?

Czarnuszki nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ może wpływać na skurcze macicy. Także osoby z niskim ciśnieniem powinny jej unikać.