Nasiona czarnuszki mają szereg zastosowań w lecznictwie. Ich właściwości doceniane są na całym świecie, dlatego warto je poznać.
Dlaczego warto spożywać nasiona czarnuszki?
#Zapobieganie cukrzycy
Nasiona czarnuszki zawierają olejki eteryczne, które obniżają poziom cukru we krwi i powodują wzrost wydzielania insuliny. Nasiona normują poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz redukuje napady głodu.
#Leczenie nadciśnienia
Nasiona czarnuszki doskonale wpływają również na osoby z nadciśnieniem. Regularne spożywanie nasion czarnuszki obniża ciśnienie i chroni serce.
#Praca nerek
Nasiona czarnuszki zmniejszają ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Dzieje się tak dlatego, że obniżają poziom szczawianów w moczu, które odpowiedzialne są za problemy z nerkami.
fot. shutterstock
#Działanie antynowotworowe
Czarnuszka wykazuje również szereg właściwości antynowotworowych. Przede wszystkim, substancje w niej zawarte hamują aktywność komórek nowotworowych. Nasiona czarnuszki chronią głównie przed rakiem wątroby, trzustki, żołądka, jelita grubego, szyjki macicy i piersi.
#Łagodzenie wrzodów
Czarnuszka produkuje substancje, które doskonale wpływają na ochronę błony śluzowej żołądka. Dzięki temu ryzyko powstania wrzodów zdecydowanie spada. Te same substancje łagodzą również przebieg choroby wrzodowej, kiedy ta już się rozwinie.
#Leczenie chorób układu oddechego
Nasiona czarnuszki rozszerzają oskrzela, a tym samym wspomagają ich pracę. Ponadto, badania dowiodły, że czarnuszka leczy katar sienny lepiej niż cetyryzyna, nie wykazując przy tym żadnych skutków ubocznych.