Cellulit, czyli przerośnięta tkanka tłuszczowa najczęściej pojawia się na brzuchu, udach, pośladkach, ramionach i jest problemem wielu kobiet. Ćwiczenia, właściwa pielęgnacja, zabiegi kosmetyczne i odpowiednia dieta pozwolą nam z nim walczyć. Z poniższego artykułu dowiesz się co jeść, aby pozbyć się cellulitu!
Zmień nawyki żywieniowe
Zmiana nawyków żywieniowych pomoże nam w walce z cellulitem. Nie objadaj się i unikaj podjadania miedzy posiłkami. Spożywaj 4-5 małych porcji posiłków dziennie, a ostatni posiłek jedz nie później, niż na 2-3 godziny przed snem. Pij dużo wody, co najmniej 1,5- 2 litry dziennie.
Co spożywać, aby pozbyć się cellulitu?
Do swojej diety włącz produkty, dzięki którym pozbędziesz się cellulitu. Zwłaszcza te bogate witaminę C, potas, sód, żelazo, błonnik i dobre kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Ziołowe napary
Pij dużo płynów. Sięgaj po niegazowaną wodę, ziołowe napary z mniszka lekarskiego lub z kopru. W walce z cellulitem pomoże zielona herbata, która hamuje wchłanianie tłuszczu i przyspiesza trawienie.
Produkty moczopędne
Szparagi, seler, pietruszka, koper, ogórek arbuz, żurawina to produkty, które warto włączyć do swojej diety. Mają działanie moczopędne i pomogą pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Ryby
Tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź) i owoce morza, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Pomogą one pozbyć się skórki pomarańczowej, nawilżą i wygładzą skórę.
Jajka
Jajka to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają duże ilości witaminy B, która odpowiada za przyswajanie składników odżywczych, odpowiedzialnych za redukcję cellulitu.
Orzechy i nasiona
Sięgaj po orzechy, nasiona (słonecznika, dyni, siemię lniane) i pełnoziarniste produkty (płatki owsiane, otręby, ciemne pieczywo). Są bogatym źródłem błonnika i antyoksydantów, wspomagają pracę układu pokarmowego.
Zielone warzywa
Brokuły, kalafior, kapusta i brukselka są źródłem cennych składników odżywczych, wielu witamin (zwłaszcza C) i minerałów. Zawierają naturalne fitoestrogeny i pomagają w walce z cellulitem.
Buraki
Buraki zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. W swoim składzie mają kwas foliowy, beta-karoten i lipoken, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i stymuluje krążenie. Oprócz tego działają oczyszczająco i usuwają toksyny z organizmu.
Cytrusy
Cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, dzięki dużej zawartości witaminy C, pomogą pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Warto włączyć je do antycellulitowej diety.
Unikaj tych produktów
Z codziennej diety wyklucz produkty, które wpływają na powstawanie cellulitu. Unikaj przetworzonych, kalorycznych, tłustych dań. Zrezygnuj z żywności typu fast food i instant, w której składzie znajduje się mnóstwo konserwantów i polepszaczy smaku. Nie jedz produktów, które zawierają duże ilości soli, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie i sprzyja powstawaniu opuchlizny. Unikaj płynów, które odwadniają organizm: alkoholu, kawy i mocnej czarnej herbaty.