Torcik jogurtowo-jagodowy

Krzysztof
13.06.2014 7:07
Torcik jogurtowo-jagodowy

Przepis

Składniki:

- 1 galaretka arbuzowa Winiary

- 1 galaretka jagodowa Winiary

- 300 g jogurtu naturalnego

- 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku)

biszkopt:

- 2 jajka

- 0,5 szklanki cukru

- 2 czubate łyżki mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki wody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.

Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać.

Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Jogurt naturalny z galaretką:

W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Jagody z galaretką:

Jagodowąa galaretkę rozpuszczamy w szklane wody, gdy będzie tężeć łączymy z jaagodami i wylewamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.