Przepis
Składniki:
- 1 galaretka arbuzowa Winiary
- 1 galaretka jagodowa Winiary
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku)
biszkopt:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Jogurt naturalny z galaretką:
W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.
Jagody z galaretką:
Jagodowąa galaretkę rozpuszczamy w szklane wody, gdy będzie tężeć łączymy z jaagodami i wylewamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.