Fakty i mity na temat octu jabłkowego

Patrycja
Zdrowie
27.04.2021 14:14
Fakty i mity na temat octu jabłkowego

Ocet jabłkowy poza zastosowaniem w kuchni, ma wiele zdrowotnych właściwości. Czy regularne picie octu rzeczywiście pozytywnie wpływa na zdrowie? Poznaj fakty i mity na temat octu jabłkowego.

Zdjęcie Fakty i mity na temat octu jabłkowego #1

Poznaj fakty i mity na temat octu jabłkowego

Bogactwo cennych substancji- fakt

Zawiera wiele witamin (A,E,C,P, B) i składników mineralnych (sód, potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor), a także bioflawonidy, pektyny oraz kwasy: octowy, cytrynowy i mlekowy. Dzięki ich zawartości korzystnie wpływa na zdrowie.

Na cholesterol- fakt

Badania opublikowane w 2006 roku w „British Jorunal of Nutrition” potwierdzają, że ocet jabłkowy obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów w organizmie

Na nadciśnienie- fakt

Badania wykazały, że obniża ciśnienie tętnicze. Spożywanie octu jabłkowego w połączeniu z warzywami liściastymi może poprawić zdrowie tętnic.

Na cukrzycę- fakt

Ocet jabłkowy stabilizuje poziom glukozy we krwi i zapobiega jej wahaniom. Badania potwierdzają, że jego działanie jest korzystne dla osób, które zmagają się z insulinoopornością lub ze stanem przedcukrzycowym. Zatem ocet jabłkowy może pomagać w leczeniu cukrzycy, nie wolno go jednak traktować jako zamiennika insuliny lub innych leków.

Na odchudzanie- fakt

Oprócz tego przyspiesza procesy trawienia i spalanie tkanki tłuszczowej. Osoby, które regularnie go spożywają tracą nadprogramowe kilogramy. Nie powinniśmy jednak zapominać o zbilansowanej diecie i ćwiczeniach. Ocet warto traktować tylko jako dodatek do zdrowego stylu życia, a nie cudowny lek na odchudzanie.

Zdjęcie Fakty i mity na temat octu jabłkowego #2

Na ból gardła- mit

Powszechnie uważa się, że ocet jabłkowy może być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu bólu gardła. To mit! Jeszcze bardziej podrażni gardło. Ze względu na kwaśny odczyn może pogorszyć też stan przełyku i żołądka.

Do wybielania zębów- mit

Ocet jabłkowy stosowany jest często jako domowy środek na usuwanie przebarwień i wybielanie zębów. Nie powinniśmy tego robić, ponieważ niszczy szkliwo i powoduje ubytki w zębach.

Na odporność- fakt

Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.

Jest naturalnym probiotykiem- mit

To często powtarzany mit. Ilość kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej w occie jabłkowym jest znikoma. Nie powinien być traktowany jako probiotyk, który reguluje działanie naszej mikroflory jelitowej.

Profilaktyka nowotworowa- fakt?

Ze względu na dużą ilość antyoksydantów, ocet jabłkowy może hamować proces rozwijania się komórek rakowych. Nie jest to jednak potwierdzone naukowo i wymaga przeprowadzenia dalszych badań.

Spowalnia starzenie- fakt

Dzięki działaniu antyoksydantów, które hamują wytwarzanie wolnych rodników, skutecznie spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Zdjęcie Fakty i mity na temat octu jabłkowego #3

Na twarz- fakt

Ocet jabłkowy stosowany na twarz, zmniejsza opuchliznę i trądzik oraz łagodzi stany zapalne. Stosowany jako tonik doskonale oczyszcza i usuwa zanieczyszczenia oraz pozostałości po makijażu.

Na włosy- fakt

Świetnie działa na włosy, zapobiega ich przetłuszczaniu i pomaga w walce z łupieżem.

Do sprzątania- fakt

Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. możemy stosować go jako środek czyszczący. Przyda się do usuwania kurzu oraz uporczywych zabrudzeń: zacieków i osadu z mydła.