Ocet jabłkowy poza zastosowaniem w kuchni, ma wiele zdrowotnych właściwości. Czy regularne picie octu rzeczywiście pozytywnie wpływa na zdrowie? Poznaj fakty i mity na temat octu jabłkowego.
Poznaj fakty i mity na temat octu jabłkowego
Bogactwo cennych substancji- fakt
Zawiera wiele witamin (A,E,C,P, B) i składników mineralnych (sód, potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor), a także bioflawonidy, pektyny oraz kwasy: octowy, cytrynowy i mlekowy. Dzięki ich zawartości korzystnie wpływa na zdrowie.
Na cholesterol- fakt
Badania opublikowane w 2006 roku w „British Jorunal of Nutrition” potwierdzają, że ocet jabłkowy obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów w organizmie
Na nadciśnienie- fakt
Badania wykazały, że obniża ciśnienie tętnicze. Spożywanie octu jabłkowego w połączeniu z warzywami liściastymi może poprawić zdrowie tętnic.
Na cukrzycę- fakt
Ocet jabłkowy stabilizuje poziom glukozy we krwi i zapobiega jej wahaniom. Badania potwierdzają, że jego działanie jest korzystne dla osób, które zmagają się z insulinoopornością lub ze stanem przedcukrzycowym. Zatem ocet jabłkowy może pomagać w leczeniu cukrzycy, nie wolno go jednak traktować jako zamiennika insuliny lub innych leków.
Na odchudzanie- fakt
Oprócz tego przyspiesza procesy trawienia i spalanie tkanki tłuszczowej. Osoby, które regularnie go spożywają tracą nadprogramowe kilogramy. Nie powinniśmy jednak zapominać o zbilansowanej diecie i ćwiczeniach. Ocet warto traktować tylko jako dodatek do zdrowego stylu życia, a nie cudowny lek na odchudzanie.
Na ból gardła- mit
Powszechnie uważa się, że ocet jabłkowy może być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu bólu gardła. To mit! Jeszcze bardziej podrażni gardło. Ze względu na kwaśny odczyn może pogorszyć też stan przełyku i żołądka.
Do wybielania zębów- mit
Ocet jabłkowy stosowany jest często jako domowy środek na usuwanie przebarwień i wybielanie zębów. Nie powinniśmy tego robić, ponieważ niszczy szkliwo i powoduje ubytki w zębach.
Na odporność- fakt
Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.
Jest naturalnym probiotykiem- mit
To często powtarzany mit. Ilość kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej w occie jabłkowym jest znikoma. Nie powinien być traktowany jako probiotyk, który reguluje działanie naszej mikroflory jelitowej.
Profilaktyka nowotworowa- fakt?
Ze względu na dużą ilość antyoksydantów, ocet jabłkowy może hamować proces rozwijania się komórek rakowych. Nie jest to jednak potwierdzone naukowo i wymaga przeprowadzenia dalszych badań.
Spowalnia starzenie- fakt
Dzięki działaniu antyoksydantów, które hamują wytwarzanie wolnych rodników, skutecznie spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Na twarz- fakt
Ocet jabłkowy stosowany na twarz, zmniejsza opuchliznę i trądzik oraz łagodzi stany zapalne. Stosowany jako tonik doskonale oczyszcza i usuwa zanieczyszczenia oraz pozostałości po makijażu.
Na włosy- fakt
Świetnie działa na włosy, zapobiega ich przetłuszczaniu i pomaga w walce z łupieżem.
Do sprzątania- fakt
Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. możemy stosować go jako środek czyszczący. Przyda się do usuwania kurzu oraz uporczywych zabrudzeń: zacieków i osadu z mydła.