Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Instrukcja krok po kroku

Patrycja
Kulinaria
08.03.2021 11:38
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Instrukcja krok po kroku

Przepis na ocet jabłkowy jest bardzo prosty, jednak jego przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Poznaj przepis krok po kroku!

Ocet jabłkowy możesz przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia wielu składników. Poznaj instrukcję krok po kroku!

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • Duży słoik, co najmniej 2-3 litrowy
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśne odmiany: antonówki, renety, szampion)
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru

Zdjęcie Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Instrukcja krok po kroku #1

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki, nie usuwaj gniazd nasiennych. Umieść je w  dużym słoju i zalej litrem przegotowanej, letniej wody z dodatkiem cukru.

Następnie słoik odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Raz dziennie mieszaj jabłka drewnianą łyżką. Zwróć uwagę na to, by jabłka znajdowały się pod powierzchnia wody. Inaczej może pojawić się pleśń, a ocet będzie zepsuty. W tym celu możesz przycisnąć je talerzem.

Proces fermentacji trwa do 2 do 5 tygodni.

Poznasz, że ocet jest gotowy, gdy płyn przestanie się burzyć i poczujesz charakterystyczny kwaśny aromat. Po tym czasie owoce z octem przelej przez gazę do butelek, szczelnie zamknij i schowaj do lodówki. Domowy ocet jabłkowy jest gotowy! To takie proste.

Zdjęcie Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Instrukcja krok po kroku #2

Ocet jabłkowy w kuchni

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowani w kuchni. Może być składnikiem różnorodnych sałatek i dressingów. Jest ciekawym dodatkiem do marynowania mięs i ryb, zup, past do kanapek, a także koktajli.

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy poza zastosowaniem w kuchni, ma wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera wiele witamin (A,E,C,P, B) i składników mineralnych (sód, potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor), a także bioflawonidy, pektyny oraz kwasy: octowy, cytrynowy i mlekowy.

Zdjęcie Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Instrukcja krok po kroku #3

Działanie octu jabłkowego

Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, obniża ciśnienie tętnicze i reguluje poziom glukozy. Oprócz tego przyspiesza procesy trawienia i spalanie tkanki tłuszczowej.

Dzięki działaniu antyoksydantów, które hamują wytwarzanie wolnych rodników, skutecznie spowalnia procesy starzenia się organizmu. Świetnie działa także na włosy, zapobiega ich przetłuszczaniu i pomaga w walce z łupieżem. Stosowany na twarz, zmniejsza opuchliznę i trądzik oraz łagodzi stany zapalne.

 

Kluczowe Punkty
  • Domowy ocet jabłkowy jest łatwy do przygotowania, ale wymaga cierpliwości
  • Ocet jabłkowy można przygotować samodzielnie w swojej kuchni
  • Składniki na ocet jabłkowy to duży słoik, 1 kg jabłek, 1 litr wody, 5 łyżek cukru
  • Proces fermentacji trwa od 2 do 5 tygodni
  • Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest składnikiem sałatek, dressingów, marynat, zup, past do kanapek i koktajli
  • Ocet jabłkowy ma wiele zdrowotnych właściwości: posiada wiele witamin i składników mineralnych, wpływa na układ odpornościowy, obniża ciśnienie tętnicze, przyspiesza procesy trawienia i spalanie tkanki tłuszczowej, spowalnia procesy starzenia się organizmu, działa na włosy i skórę
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną