- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
◾2 szklanki białek,
◾4 żółtka,
◾2 szklanki cukru pudru,
◾1 szklanka oleju,
◾3 szklanki mąki,
◾0,5 kg truskawek,
◾2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przepis
Krok 1
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając .
Krok 2
Do ubitych białek dodajemy wyrośnięte żółtka i delikatnie mieszamy.Następnie stopniowo dodajemy mąkę z olejem na przemian mieszając aż ciasto będzie gładkie.
Krok 3
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i układamy truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 (góra, dół) stopni przez 1h.
Po wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)