Ciasto truskawkowe

Aleksandra
Ciasta
04.06.2015 0:45
Ciasto truskawkowe
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

◾2 szklanki białek,

◾4 żółtka,

◾2 szklanki cukru pudru,

◾1 szklanka oleju,

◾3 szklanki mąki,

◾0,5 kg truskawek,

◾2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przepis

Krok 1

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając .

Krok 2

Do ubitych białek dodajemy wyrośnięte żółtka i delikatnie mieszamy.Następnie stopniowo dodajemy mąkę z olejem na przemian mieszając aż ciasto będzie gładkie.

Krok 3

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i układamy truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 (góra, dół) stopni przez 1h.

Po wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)