Salmonella w mięsie z Biedronki i Lidla! Sprawdź, czy nie masz go w domu

Agnieszka
Zdrowie
05.03.2021 10:26
Salmonella w mięsie z Biedronki i Lidla! Sprawdź, czy nie masz go w domu

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną obecności  Salmonella Enteritidis w mięsie z Biedronki i Lidla. Sprawdź, czy nie masz tego konkretnego produktu w swojej lodówce.

Zdjęcie Salmonella w mięsie z Biedronki i Lidla! Sprawdź, czy nie masz go w domu #1

GIS poinformował o wycofaniu ze sprzedaży mięsa drobiowego wyprodukowanego przez firmę Animex. Znajdują się one w Biedronce i Lidlu.

Sklepy mają obowiązek natychmiastowego wszczęcia procedury wycofania tych produktów ze swoich sklepów w celu zminimalizowania potencjalnych szkód dla zdrowia konsumentów. 

Pomimo tego, że obróbka cieplna mięsa drobiowego znacznie obniża ryzyko zarażenia się salmonellą, dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie spożywać skażonego bakterią mięsa. 

Bakteria salmonelli może się bowiem dostać do naszego organizmu podczas przygotowywania mięsa do obróbki, utknąć na desce do krojenia, zlewie, czy blacie.

Również zbyt krótki czas obróbki cieplnej może przyczynić się do przeżycia salmonelli w mięsie. 

O jakich konkretnie produktach mowa?

Główny Inspektorat Sanitarny podał numer partii skażonego mięsa:

BIEDRONKA:

Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G

Numer partii: 2272003053

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

LIDL:

Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G

Numer partii: 2261003858

Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

"Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie.

Oba podmioty po otrzymaniu informacji o tym, że badania nad próbkami mięsa wykazały obecność salmonelli w produkcie, rozpoczęły proces wycofania tej konkretnej partii mięsa z obrotu. 

Jeśli więc masz w domu mięso z wyżej wymienionej partii - nie spożywaj go. 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną