Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat z ostrzeżeniem dotyczący partii mięsa, w której wykryto bakterię salmonelli.
W mięsie z Lidla wykryto Salmonellę
GIS poinformował, że podczas działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii salmonelli w mięsie mielonym produkowanym dla Lidl Sp. z o. o. sp. k
W komunikacie można przeczytać, że po pojawieniu się informacji o skażeniu rozpoczęła się procedura wycofywania mięsa z rynku. Producent we współpracy z dystrybutorem podjął działania, których celem jest wyeliminowanie ryzyka zatrucia. Ponadto prowadzone są działania mające na celu wyjaśnienie przyczyn wystąpienia niezgodności. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje cały proces.
Oto szczegółowe dane produktu:
Mięso mielone wołowe, schłodzone 400 g, "Rzeźnik codzienna dostawa",
Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023,
Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin,
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 30063801 WE,
Rzeźnik o numerze partii: 5508365 04011323.
Mięso produkowane jest dla Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.
Wszystkie aktualne komunikaty i ostrzeżenia GIS-u możecie śledzić TUTAJ.
Jak objawia się zakażenie Salmonellą?
Pierwsze obawy zakażenia pojawiają się od 6 godzin do 7 dni od momentu styczności z czynnikiem zakaźnym.
Do objawów zakażenia Salmonellą zaliczamy:
-
Ból brzucha;
-
Nudności;
-
Wymioty;
-
Gorączkę (do 39 stopni).
Intensywne wymioty i biegunka mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Ponadto mogą wystąpić zaburzenia wodno-elektrolitowe. W wyniku tego pacjent może skarżyć się na senność, zaburzenia świadomości i zawroty głowy.
W większości przypadków choroba ma charakter samoograniczający się. Ustępuje w ciągu 3-7 dni.
U małych dzieci oraz u osób starczych może dojść do rozwoju septycznej salmonellozy. Wówczas konieczna jest hospitalizacja.
Drogi zakażenia salmonellą
Zakażenie bakterią Salmonella, które powoduje salmonellozę, może wystąpić na kilka sposobów. Oto kilka najczęstszych ścieżek zakażenia:
Spożywanie zanieczyszczonej żywności
Najczęstszą drogą zakażenia jest spożywanie zanieczyszczonych produktów spożywczych, takich jak mięso, jaja czy mleko, które były niewłaściwie przechowywane, przetwarzane lub gotowane.
Produkty rolnicze, takie jak owoce i warzywa, mogą być zanieczyszczone bakterią Salmonella przez nawożenie skażonym nawozem, zakażoną wodą, lub kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami.
Styczność z zakażonymi zwierzętami
Bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami (np. ptaki, gady, ssaki) i ich odchodami może prowadzić do zakażenia.
Niektóre zwierzęta domowe, takie jak żółwie, mogą być nosicielami bakterii Salmonella.
Brak higieny osobistej i sanitarnych warunków
Brak higieny osobistej, takiej jak mycie rąk po korzystaniu z toalety, obsługa żywności, czy kontakt z zwierzętami, może prowadzić do zakażenia.
Zanieczyszczona woda pitna może być źródłem zakażenia.
Osoba do osoby
Zakażenie może być także przenoszone bezpośrednio od osoby do osoby, szczególnie jeśli chora osoba ma objawy biegunki.
Nosicielstwo
Niektóre osoby mogą być nosicielami bakterii Salmonella bez wykazywania objawów choroby i mogą przenosić bakterie na inne osoby lub produkty spożywcze.
Główny Inspektorat Sanitarny
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.
Jego głównym zadaniem jest informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Zadaniem urzędu jest kierowanie Państwową Inspekcją Sanitarną, inicjowanie i nadzorowanie czynności administracji rządowej zmierzających do zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.