Chleb to produkt, który jemy praktycznie codziennie, więc nie może zabrać go w domu. Jaki chleb lepiej kupować? Pokrojony czy zapakowany? Odpowiadamy!
Chleb to podstawa
Chleb to podstawowy produkt, który bardzo często jemy. Najczęściej spożywamy go na śniadanie lub kolację w formie kanapek czy jako dodatek do innego dania. Produkt ten ma też specjalne znaczenie dla chrześcijan, dla których jest on znakiem zbawienia i błogosławieństwa, a także radości i życia.
Rodzaje chlebów
Dziś mamy wiele rodzajów chlebów do wyboru. W piekarni można czasami dostać zawrotu głowy, próbując wybrać chleb, bułkę lub bagietkę. Są one wypiekane z różnych rodzajów mąki oraz mogą mieć przeróżne dodatki.. Najbardziej „znane” chleby to:
- chleb razowy,
- chleb jasny,
- chleb pszenny,
- chleb orkiszowy,
- chleb żytni,
- chleb wieloziarnisty,
- chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, jaglanej czy gryczanej.
Wypieki chleba
Kiedyś chleb piekło się samemu i kroiło go również samemu za pomocą noża. Nasi rodzice na pewno pamiętają zapach chleba, który rozchodził się po całym domu, kiedy to mama lub babcia piekła go w specjalnym piecu. Pachnący, pulchny chleb z chrupiącą skórą był najpyszniejszy jedzony jeszcze na ciepło ze śmietaną i cukrem lub smalcem. Czasy jednak się zmieniły i dziś chleb możemy kupić w każdym sklepie lub piekarni. Codziennie świeży i z różnymi dodatkami czeka na nas na sklepowej półce. W piekarniach nie brakuje rrównież już pokrojonego i zapakowanego chleba. Jak jednak wpływa to na jego świeżość?
Foliowa torba
Kupując chleb w sklepie, zazwyczaj jest on już zapakowany w foliową torbę. Ma ona chronić chleb przed nadmierną utratą wilgoci, ale również sprawić, aby pokrojone kromki się nie rozsypywały.
Pracownik piekarni również po pokrojeniu pakuje nam go w torebkę lub folię. Dzięki temu łatwiej jest nam go przetransportować do domu i umieścić w chlebaku. Folia, w którą pakowany jest chleb, jest wygodna, ale jednak sprawia, że walory smakowe chleba się zmieniają. Niestety na naszą niekorzyść.
Folia chroni chleb przed nadmierną utratą wilgoci, jednak szybciej zachodzi w niej proces utleniania, który ostatecznie zbiera się w jej środku i sprawia, że chleb traci swoją chrupkość i staje się gumowaty.
Jak przedłużyć świeżość chleba?
Można jednak przedłużyć świeżość chleba poprzez zastosowanie kilku prostych sposobów. Na pewno warto wyciągnąć go z foliowej torebki i umieścić w płóciennym woreczku lub owinąć czystą ściereczką. Taki chleb powinniśmy umieścić w chlebaku i dodatkowo możemy do niego włożyć kawałek jabłka. Ten trik sprawia, że owoc oddaje wilgoć, a więc spowalnia wysychanie pieczywa. Taki kawałek jabłka należy jednak wymieniać co dwa dni, ponieważ po tym czasie mogą się na nim pojawić zarodniki pleśni. Zamiast jabłka można też umieścić w chlebaku kawałek ziemniaka. Chleb powinno się też trzymać w metalowym, glinianym, kamiennym lub drewnianym pojemniku, który przedłuży jego świeżość.