Kulinaria

Kupujesz krojony i zapakowany chleb? Musisz o tym wiedzieć.

Katarzyna

Feb. 23, 2021, 8:52 p.m.

Kupujesz krojony i zapakowany chleb? Musisz o tym wiedzieć.

Chleb to produkt, który jemy praktycznie codziennie, więc nie może zabrać go w domu. Jaki chleb lepiej kupować? Pokrojony czy zapakowany? Odpowiadamy!

Chleb to podstawa 

Chleb to podstawowy produkt, który bardzo często jemy. Najczęściej spożywamy go na śniadanie lub kolację w formie kanapek czy jako dodatek do innego dania. Produkt ten ma też specjalne znaczenie dla chrześcijan, dla których jest on znakiem zbawienia i błogosławieństwa, a także radości i życia.

Rodzaje chlebów 

Dziś mamy wiele rodzajów chlebów do wyboru. W piekarni można czasami dostać zawrotu głowy, próbując wybrać chleb, bułkę lub bagietkę.  Są one wypiekane z różnych rodzajów mąki oraz mogą mieć przeróżne dodatki.. Najbardziej „znane” chleby to:

- chleb razowy,

- chleb jasny,

- chleb pszenny,

- chleb orkiszowy,

- chleb żytni,

- chleb wieloziarnisty,

- chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, jaglanej czy gryczanej.

Zdjęcie Kupujesz krojony i zapakowany chleb? Musisz o tym wiedzieć. #1

Wypieki chleba 

Kiedyś chleb piekło się samemu i kroiło go również samemu za pomocą noża. Nasi rodzice na pewno pamiętają zapach chleba, który rozchodził się po całym domu, kiedy to mama lub babcia piekła go w specjalnym piecu. Pachnący, pulchny chleb z chrupiącą skórą był najpyszniejszy jedzony jeszcze na ciepło ze śmietaną i cukrem lub smalcem. Czasy jednak się zmieniły i dziś chleb możemy kupić w każdym sklepie lub piekarni. Codziennie świeży i z różnymi dodatkami czeka na nas na sklepowej półce. W piekarniach nie brakuje rrównież  już pokrojonego i zapakowanego chleba. Jak jednak wpływa to na jego świeżość?

Foliowa torba 

Kupując chleb w sklepie, zazwyczaj jest on już zapakowany w foliową torbę. Ma ona chronić chleb przed nadmierną utratą wilgoci, ale również sprawić, aby pokrojone kromki się nie rozsypywały.

Pracownik piekarni również po pokrojeniu pakuje nam go w torebkę lub folię. Dzięki temu łatwiej jest nam go przetransportować do domu i umieścić w chlebaku. Folia, w którą pakowany jest chleb, jest wygodna, ale  jednak sprawia, że walory smakowe chleba się zmieniają.  Niestety na naszą niekorzyść. 

Folia  chroni chleb przed nadmierną utratą wilgoci, jednak szybciej zachodzi w niej proces utleniania, który ostatecznie zbiera się w jej środku i sprawia, że chleb traci swoją chrupkość i staje się gumowaty.

Zdjęcie Kupujesz krojony i zapakowany chleb? Musisz o tym wiedzieć. #2

Jak przedłużyć świeżość chleba?

Można jednak przedłużyć świeżość chleba poprzez zastosowanie kilku prostych sposobów. Na pewno warto wyciągnąć go z foliowej torebki i umieścić w płóciennym woreczku lub owinąć czystą ściereczką. Taki chleb powinniśmy umieścić w chlebaku i dodatkowo możemy do niego włożyć kawałek jabłka. Ten trik sprawia, że owoc oddaje wilgoć, a więc spowalnia wysychanie pieczywa. Taki kawałek jabłka należy jednak wymieniać co dwa dni, ponieważ po tym czasie mogą się na nim pojawić zarodniki pleśni. Zamiast jabłka można też umieścić w chlebaku kawałek ziemniaka. Chleb powinno się też trzymać w metalowym, glinianym, kamiennym lub drewnianym pojemniku, który przedłuży jego świeżość.

Zdjęcie Kupujesz krojony i zapakowany chleb? Musisz o tym wiedzieć. #3