Pieczywo- jak je mrozić, aby było dłużej świeże?

Diana
Kulinaria
15.02.2018 21:46
Pieczywo- jak je mrozić, aby było dłużej świeże?

Nie ma nic lepszego jak zapach świeżego pieczywa o poranku. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego śniadania, jednak cały bochenek chleba starczy nam na więcej niż jedno śniadanie. Zamiast wyrzucać, dobrze jest mrozić pieczywo. Czy wiesz jednak jak to robić, aby na dłużej móc się cieszyć jego świeżością? Zastosuj się do poniższych wskazówek a już nigdy czerstwy chleb nie zepsuje ci śniadania!

1. Pokrój pieczywo- najlepiej na gotowe porcje. Chleb na pojedyncze kromki, a bułki na pół.

2. Porcjuj- przygotuj porcję na jedno śniadanie- dzięki temu unikniesz konieczności rozmrażania całego pieczywa.

3. Wsadź do zamrażarki na ok. 60 min.- bez używania woreczka. To pomoże zachować wilgotność na dłużej.

4. Włóż porcje do woreczków i ułóż ciasno w zamrażarce.

Zdjęcie Pieczywo- jak je mrozić, aby było dłużej świeże? #1
źródło: shutterstock

5. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Nie używaj do tego mikrofalówki ani piekarnika. Nie przekładaj zamrożonego pieczywa do lodówki- pieczywo straci na świeżości, będzie bardziej wilgotne.

Pamiętaj, że pieczywo w zamrażarce możesz przechowywać do 6 miesięcy. Smacznego! :)