Kostka chałwowa

Agnieszka
Desery
09.11.2016 16:24
Kostka chałwowa

Składniki: (forma o wym. 22×34 cm) biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 120 g mąki pszennej tortowej 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g roztopinego masła masa chałwowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone) 2 łyżki cukru pudru 25 dag chałwy 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie) Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej 100 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżki masła Śmietankę i masło dobrze podgrzać, niemal doprowadzając do wrzenia. Ciasto jest wyraziste w smaku, bardzo sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory, a dodatkowo dosyć proste w przygotowaniu. ponadto: powidła śliwkowe lub konfitura wiśniowa 240 g poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody Sposób wykonania: Biszkopt: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Białka ubić na sztywno. Intensywnie kakaowy biszkopt mocno nasączony likierem Baileys, pyszna masa chałwowa, kremowa polewa czekoladowa, a dla przełamania smaku odrobina winnych powideł śliwkowych. Kostki ciasta ozdobiłam domowymi pralinkami z poprzedniego przepisu, ale możecie je pominąć lub zastąpić gotowymi. Na koniec wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i wymieszać szpatułką. Piec w temperaturze 170 C ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Na koniec wlać likier i całość wymieszać. Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/11/Kostka-chalwowa.html