Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i glazurowaną marchewką

Ewa

Obiad

05.02.2019 8:22

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i glazurowaną marchewką

Na 3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 3 średniej wielkości, kwaśne jabłka 1 łyżeczka suszonego majeranku cukier puder 1-2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki klarowanego masła sól, pieprz Glazurowana marchewka: 500-600 g marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3-4 łyżeczki brązowego cukru sól Oczyszczoną polędwiczkę oprószamy solą oraz pieprzem. Podobnie będzie z pozostałymi składnikami: marchew gotujemy na półmiękko, a jabłka prażymy do czasu, aż zaczną delikatnie się rozpadać – nie powinien jednak zrobić się z nich mus. Skrapiamy 1 łyżką oleju i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam funkcję grill i termoobieg). Polędwiczkę (co najmniej 5-8 minut po wyjęciu z piekarnika) kroimy na plasterki, rozkładamy na pierzynce jabłkowej. Przepis, z którego korzystałam zakładał 25 minutowe pieczenie mięsa – ja wydłużyłam go o około 10 minut. Marchewkę obieramy, kroimy na około 0,5 – 1 cm ukośne plasterki. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając przez około 4-5 minut. Oprószamy je cukrem pudrem (ilość w zależności od kwasowości jabłek, u mnie 1 łyżeczka) oraz otartym w dłoniach majerankiem. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej 1 łyżeczką soli wody i gotujemy przez około 10 minut. Pieczona delikatna polędwiczka wieprzowa wyjątkowo dobrze komponuje się tutaj z kwaskowatymi jabłkami i słodką, glazurowaną marchewką. Udostępnij Zapisz Zgodzicie się pewnie ze mną, że słodko-kwaśne połączenia są jednymi z najlepszych. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cienkie półplasterki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/02/05/poledwiczka-wieprzowa-z-jablkami-glazurowana-marchewka/