Kluski Leniwe

cytrynowa babeczka
Dania mączne
17.02.2021 17:10
Kluski Leniwe

Kluski leniwe przepis

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/kluski-leniwe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kluski Leniwe - klasyka polskiej kuchni!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 532
  • Tłuszcz: 22g
  • Węglowodany: 47g
  • Białko: 31g

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 50 g masła
  • Bułka tarta do posypania

Przepis

Kluski leniwe to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań polskiej kuchni. Wykonanie ich nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych, a smak jest niepowtarzalny! To idealna propozycja na szybki obiad lub deser - wystarczy dodać ulubione dodatki, jak owoce, dżem czy posypkę z cukru pudru i cynamonu. Pomimo swojej prostoty, kluski leniwe mogą być prawdziwą bombą smakową. Tajemnicą ich smaku jest tłusty twarożek, masło i gałka muszkatołowa, które nadają kluskom niepowtarzalnego aromatu. Każdego dnia możesz je podać na inny sposób - jednego dnia z owocami i śmietaną, innego dnia z masłem i cukrem. Niezależnie od dodatków, kluski leniwe zawsze wspaniale smakują. Spróbuj przepisu już dziś i przekonaj się sam, jak proste i pyszne są kluski leniwe!

  • Zmiksuj twaróg na gładką masę lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj do niego jajka, mąkę, sól, cukier i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Z gotowego ciasta formuj niewielkie kluski. Delikatnie je spłaszcz i ułóż na desce posypanej mąką.
  • Do dużego garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć kluski. Gotuj je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim kluski na złoty kolor. Podawaj kluski posypane bułką tartą.