Kocie języczki krok po kroku Kocie języczkiDrukuj przepis Składniki ► masło [125 g] ► cukier puder [125 g] ► mąka pszenna typ 450 [125 g] ► białka rozmiar L [3 sztuki / ok. 100 g] Dodatkowo: ► szczypta soli – opcjonalnie ► aromat waniliowy lub migdałowy [4-5 kropel] – opcjonalnie Przygotowanie - 125 g masła w temperaturze pokojowej utrzeć ze 125 g cukru pudru. - Jeśli nie używamy białek z jaj rozmiaru L, lub nie wiemy ile białek mamy (np. po mrożeniu) do tego przepisu wystarczy po prostu odmierzyć ok. 100 g białek Z uwagi na dużą ilość cukru i masła nie zamarzną całkowicie, więc można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, albo Jeśli masz jakieś pytania… Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zanurzyć brzegi także w mlecznej lub białej czekoladzie, jeśli taka opcja wydaje się bardziej kusząca 😁 Drugą stosowaną modyfikacją jest przekładanie ciasteczek kremem, podobnie jak makaroniki czy markizy. Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. To francuski klasyk, choć nie znamy dokładnego pochodzenia tego przepisu, wiadomo, że pierwsze wersje pojawiły się w literaturze kulinarnej już w XVII w.! Przepisem Donala Skehana ze strony BBC Food Przechowywanie i mrożenie Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-5 dni, ale polecam od razu przełożyć je do woreczka i wrzucić do zamrażalnika. Jeśli nie mamy rękawa, można do tego celu wykorzystać woreczek strunowy z odciętym rogiem, albo po prostu formować okrągłe ciasteczka za pomocą łyżeczki. Masło użyte do przepisu jest twarde Przed przygotowaniem przepisu polecam ogrzać masło (wyjąć je z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem). Idealny przepis do wykorzystania białek! Kocie języczki – ciasteczka na białkach Zawsze wracam do tego przepisu, gdy mam do wykorzystania kilka białek jaj. - Piec ciasteczka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż brzegi ciasteczek się zarumienią. Najbardziej lubię podawać je jako dodatek do lodów – lubię mieć zapas w zamrażalniku, bo mrożą się znakomicie! Brak rękawa cukierniczego Rękaw można z powodzeniem zastąpić mocnym woreczkiem strunowym – napełniamy go podobnie jak rękaw i odcinamy jeden z rogów. - Niektóre przepisy zakładają użycie zwykłego, drobnego cukru, po przetestowaniu wolę jednak wersję z cukrem pudrem – konsystencja jest wspaniale gładka i delikatna. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Jeśli końcówki wyciśniętych ciasteczek wyjdą zbyt zadarte, można delikatnie spłaszczyć je palcem zwilżonym wodą, aby uzyskać ładniejszy kształt po upieczeniu.