Składniki na sos słodko-kwaśny: 3/4 szklanki oleju 1 puszka ananasa 3 średniej wielkości marchewki 1 słoik papryki marynowanej 6 ząbków czosnku 6 łyżek sosu sojowego 5 łyżek octu winnego 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki curry 3/4 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Olej przelać na głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach. Składniki na rybę: 700 g filetów rybnych 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, olej do podsmażenia Rozmrożone filety rybne, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą. Sos z papryką i ananasem jest bardzo smaczny (choć dość słodki, dlatego ograniczyłam dodatek cukru) i na pewno wykorzystam go również w połączeniu np. z kurczakiem. Gdy marchewka będzie miękka, dodać marynowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki. Przepis na rybę w cieście z sosem słodko-kwaśnym, to kolejna inspiracja zaczerpnięta z książki Ewy Wachowicz Ulubione. Wymieszać, a gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju.