Składniki (tortownica 26 cm): - 200 g uprażonych i zmielonych migdałów - 200 g ugotowanych ziemniaków - 200 g miękkiego masła - 200 g cukru - 100 g mąki pszennej - 5 jajek (wielkość L) - skórka otarta z cytryny - skórka otarta z pomarańczy - szczypta soli - do podania: bita śmietana i świeże owoce Ugotowane (najlepiej dzień wcześniej) ziemniaki zmiksować z jajkami na jednolitą masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50-55 minut, po tym czasie potrzymać przez 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Nie jest to typowe ciasto, którym zajada się moja rodzina, ale zniknęło w tempie błyskawicznym, więc to chyba najlepsza rekomendacja. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Kronans kaka, czyli szwedzkie ciasto migdałowe, ciężkie i wilgotne z cytrusową nutą.