Podobne przepisy: Śledzie z pieczoną papryką i fetą Śledzie z harissą, migdałami i daktylami Śledzie z morwą i orzechami Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami Wieczorem dziś i tak mnie nie ma w domu, w ciągu dnia też niewiele wolnego czasu, jutro nie wiem kiedy wrócę. Nie miałam za bardzo w planu publikować nowego przepisu na śledzie (piszę o ostatkach, które są za parę dni). Nie było nawet sensu robić większej porcji, bo żarcia wieczorem będzie tyle, że głowa mała (od wczoraj walczę w kuchni, walczyć będziemy także na miejscu). Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi to bardzo klasyczny przepis na śledzie. Mnie na początku korciła oliwa (wiecie jak ją uwielbiam), miało być dziś jednak w miarę klasycznie, więc nie wydziwiam. Składniki: 3 solone śledzie 2 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy (ja użyłam oleju z pierwszego tłoczenia) pieprz Śledzie ściśle układamy w słoiku, na samym końcu można je znowu podlać olejem, żeby przykrył całość. Zrobiłam więc niewielką porcję, z myślą jednak o blogu, którą zawiozę dziś na 40 urodziny mojego drogiego kolegi, Przemysława. Jedynym moim dzisiejszym dziwactwem jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, który udało mi się dorwać przy okazji ostatnich zakupów. Tak czy siak, to naprawdę jedne z lepszych śledzi, z jakimi miałam ostatnio do czynienia. Nie wiem czy nie będę żałować tego, że nie zrobiłam ich jednak więcej.