W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku, smażymy 1 minutę. Składniki: 300 g ulubionego większego makaronu 1 większy bakłażan 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry 1 łyżeczka suszonego oregano parę liści bazylii szczypta cukru (opcjonalnie) Bakłażana myjemy, kroimy w większą kostkę, skrapiamy oliwą, wrzucamy do płaskiego, szerokiego naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 20 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Jeżeli obawiacie się, że będzie jej zbyt dużo, pokrójcie go w grubsze plastry, posypcie odrobiną soli i odstawcie na 20 minut. Tak jak Wam pisałam, nie świętuję jakoś wybitnie tego dnia, ale jeżeli już bym to robiła, to myślę, że z jakąś pastą. Makaron łączymy z sosem, jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie trochę wody z gotowania makaronu. Po podsmażeniu wlewamy pomidory, dodajemy szczyptę cukru, oregano, sól, świeżo zmielony pieprz i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Zjedliśmy go w trójkę, ten od wątroby trochę w mniejszej ilości, dużo mniejszej. Następnie zetrzyjcie z niego krople, które z niego wyszły, najlepiej ręcznikiem papierowym. Przypomniało mi się, że skubany jednak bardzo lubi się opić tłuszczu, postanowiłam więc go upiec. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów Spaghetti z szarpaną wieprzowiną Spaghetti bolognese (Ragù) Następnie dodajemy do tego pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Dość często się zdarza, że czuć w nim gorycz. Jak wiecie smażenie, skóry i inne wieprzowiny nie wchodzą obecnie w grę. Podobne przepisy: Makaron w sosie pomidorowym z białą kiełbasą i fetą Nie wiem, nie znam się, ja tu tylko gotuję.