Pomysł na deser z ziemniaków Naleśniki z pure Ziemniaki raczej nie kojarzą się z deserem, mimo że można z nich zrobić mnóstwo dań na słodko, żeby wymienić tylko knedle. Potem wystarczy połączyć składniki jak w klasycznych naleśnikach i odstawić ciasto, żeby odpoczęło, a później usmażyć rumiane, puszyste racuszki, idealne na powolne, weekendowe śniadanie, podane z kawą, owocami, czy (w wersji heavy) z bitą śmietaną. Obiad zamienia się w deser Piękne w tych naleśnikach jest to, że można je zrobić z ziemniaków jakie zostały z wczorajszego obiadu. Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek na słodko z odrobiną dżemu, masła orzechowego, polane miodem lub glazurą ze skondensowanego octu balsamicznego. Składniki: 250 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków 75 g mąki (pół szklanki) 125 ml mleka (pół szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Łyżeczka miodu lub cukru 1/2 łyżeczki soli Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Mamy nadzieję, że spodobał Wam się ten pomysł na śniadanie lub deser. Poznaj też nasz przepis na pyszną szarlotkę z chleba. To także doskonały patent jak wykorzystać niezjedzone pure z ziemniaków. Doskonale nadają się na sycące śniadanie lub deser. Rozgrzej olej na patelni, kładź na rozgrzany tłuszcz naleśnik wielkości racuchów. Tak właśnie zrobił Tom Kerridge, dwugwiazdkowy szef kuchni z londyńskiej restauracji The Hand and The Flowers, od którego ściągnęliśmy przepis. Jeśli w niedzielę nie zjedliście wszystkich przygotowanych ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe.