Sycylijskie cannoli

Magda
Desery
10.02.2021 18:01
Sycylijskie cannoli

Dodatkowo - 1 jajko - 2 litry oleju do smażenia Krem z ricotty - 1 kg ricotty owczej (lub krowiej) - 150 g kropelek czekoladowych - 100-200 g cukru pudru Dekoracja - cukier puder - pistacje - czereśnie kandyzowane - skórka pomarańczowa kandyzowana Wskazówki - Przed przygotowaniem kremu do cannoli, ricottę odcedzamy na sicie przynajmniej 3-4 godziny; w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody z sera. Sycylijskie cannoli składa się z wafelka z charakterystycznymi chrupiącymi bąbelkami, który po usmażeniu w głębokim tłuszczu nadziewany jest aksamitnym kremem z ricotty z dodatkiem kropelek gorzkiej czekolady. - Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godz. - Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Ciasto na cannoli - 250 g mąki pszennej - 30 g cukru pudru - 30 g rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka kakao - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka octu winnego - 3 łyżki wina Marsala lub innego białego wina - 1 jajko - szczypta soli - Na koniec boki cannoli dekorujemy posiekanymi pistacjami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiśniami i posypujemy cukrem pudrem. - Cannoli napełniamy kremem przed samym podaniem, nie wcześniej, ponieważ wafelek szybko nasiąknie i straci na chrupkości. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Smażenie cannoli - W szerokim, wysokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180°C. - Cannoli smażymy ok. 1 minuty (maksymalnie 1-2 sztuki), delikatnie przewracając, aby usmażyły się równomiernie i nie przykleiły do dna. Sycylijskie cannoli Myślimy o Sycylii i od razu przed oczami mamy nie tylko zapierające dech w piersiach krajobrazy, ale także przepyszne jedzenie i cannoli, esencja Sycylii zamknięta w jednym deserze. Skoro w dobie pandemii nie możemy podróżować ani kupić cannoli w sycylijskiej kawiarence, możemy spróbować zrobić je sami w domu. - Z ciasta wykrawamy kwadraty o boku 10 cm x 10 cm lub koła o średnicy 10 cm (tak jak w oryginalnym przepisie). Aby w czasie smażenia na cieście powstały chrupiące bąbelki, musimy rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, im cieniej, tym lepiej. Drugim sekretem jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta, maksymalnie 3 mm. PRZYGOTOWANIE Krem z ricotty - Przygotowania rozpoczynamy od nadzienia z ricotty. - Resztki ciasta, które pozostaną po wycięciu kółek, możecie na nowo ugnieść i wykroić nowe cannoli lub usmażyć i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jeżeli ciasto na cannoli będzie miało ok. 3 mm, musimy przedłużyć smażenie do ok. 1,5-2 minut. - W następnym kroku listek ciasta składamy na pół i na nowo rozwałkowujemy. Mam nadzieję, że z moim przepisem i kilkoma wskazówkami, przygotujecie cannoli, które zachwyci Was smakiem, aromatem i od razu przeniesie na słoneczne południe Europy. Ciasto na cannoli - Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, przesiane kakao, cukier puder, cynamon, szczyptę soli, następnie mokre składniki: rozpuszczone i schłodzone masło, rozbite jajko, wino i ocet. Na koniec chciałabym polecić Wam zakładkę Włochy od kuchni, w której znajdziecie wiele przepisów na regionalne włoskie specjały. - Wafelki cannoli można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym opakowaniu maksymalnie 4-5 dni. - W tym momencie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 mm, maksymalnie 3 mm. - Usmażone cannoli delikatnie wyjmujemy z oleju i przenosimy na talerz wyłożony papierem; odstawiamy do wystygnięcia. Na Instagramie czeka na Was również filmik z przepisem krok po kroku. - Ostudzone cannoli delikatnie wyjmujemy z metalowego cylindra i odkładamy na bok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/sycylijskie-cannoli/