Schab pieczony ze śliwką

cytrynowa babeczka

Obiad

10.02.2021 15:16

Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką przepis: Składniki: - 1 kg schabu - 100 g śliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki pieprzu - 4 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 3 ziela angielskie - 2 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 200 ml wytrawnego czerwonego wina Schab ze śliwką pyszny soczysty idealny na obiad lub jako wędlina na kanapki nie tylko na święta. Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do miseczki wlewamy około 150 ml wina i zostawiamy na około godzinę. Do miseczki wlewamy zimną wodę dodajemy 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej dokładnie mieszamy i przelewamy do sosu cały czas mieszając zagotowujemy. Możemy podawać na ciepło przed krojeniem odczekujemy 15 min. lub studzimy i podajemy na zimno jako wędlinę. Pieczemy przez około 50 minut następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 15 min aż się zarumieni. rozgrzewamy do 180 C. Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia dodajemy pokrojony czosnek rozkruszone liście laurowe i ziele angielskie oraz jak zostały śliwki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/schab-pieczony-ze-sliwka/