Warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek

Agnieszka
Obiad
10.02.2021 14:00
Warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek

Składniki: Klopsiki 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 1 starty ząbek czosnku Na koniec podlej je wodą – albo bulionem, jeśli masz – i śmietaną i musztardą, a na koniec zagęść mąką ziemniaczaną. Nie dodawaj jej za dużo, bo mąka jest już w panierce i sos przed zagęszczeniem nie jest aż tak rzadki. Tu znajdziesz prosty przepis na klasyczne pure, a tutaj na pure z ziemniaków i kalafiora. Nie ma w nich ani bułki tartej, ani jajek, jak to zazwyczaj w przypadku pulpetów i klopsów bywa. Krok 3 Na tę samą patelnię, na której smażone były pieczarki wylej 3 łyżki oleju. Sos 1/2 szklanki śmietany (150-200 g) 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej – sarepskiej, dijon) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Warzywne klopsiki przypominają szwedzkie pulpety z Ikei, tylko że są zrobione bez grama mięsa. Z tym, że ryż biały, oczyszczony nie jest tak zdrowy jak jego kuzyni. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Biały też będzie dobry, a nawet, ze względu na dużą zawartość skrobi, najlepszy, ponieważ będzie się doskonale kleił. Wtedy dodaj pieczarki i smaż na dość mocnym ogniu do momentu aż grzyby się podsmażą. One stanowią w największym stopniu o tym jak smakują warzywne klopsiki. Podawaj z pure ziemniaczanym, lub ryżem oraz surówką z kapusty. Smacznego! Efekt – wspaniały! Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne. I na koniec przyprawy: kasza i ryż potrzebują mocnego kopa, żeby nabrać aromatu. Warzywne klopsiki, powtórzymy po raz kolejny, są pyszne, a przy tym łatwe do zrobienia. Syp z umiarem, ale też daj mu zaistnieć w daniu. Warzywne klopsiki przesmaż szybko na dość ostrym oleju. Dlatego trzeba je ładnie, dość mocno przysmażyć z cebulką, żeby nabrały aromatu. w Wykładaj na gorący tłuszcz pulpety. Pamiętaj jednak, że kumin to samiec alfa wśród przypraw, ma moc i, dodany w zbyt dużych ilościach, zdominuje potrawę. Wcześniej obtocz je w mące ziemniaczanej, dzięki której pulpeciki nie nasiąkną tłuszczem. Duża szczypta kminu rzymskiego Szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Kilka uwag: zamiast kaszy gryczanej niepalonej, możesz użyć kaszy jęczmiennej, pęczaku, albo kaszy orkiszowej. Radę da również kasza jaglana, ale, jeśli nie chcesz, żeby była gorzka, ugotuj ją według tego przepisu. Jest nieco kleista, dlatego warzywne klopsiki najlepiej formować zwilżonymi olejem dłońmi. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj cebulę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/warzywne-klopsiki/