PONIEDZIAŁEK: KACZKA L’ORANGE, CZYLI FILETY W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Agnieszka
Obiad
17.09.2018 7:08
PONIEDZIAŁEK: KACZKA L’ORANGE, CZYLI FILETY W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Sos 4 łyżi cukru 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego Sok z 4 pomarańczy 1 mała szalotka drobno posiekana Filety wykrojone z jednej pomarańczy 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki masła Przygotowanie: Kiedy syrop zagotuje się, na powierzchi pojawią się bąble, a płyn zmieni kolor na brązowy, wlej do rondla sos pomarańczowy, 2 łyżki octu winnego, posiekaną szalotkę i otartą skórkę z pomarańczy. W oryginalnym przepisie sos pomarańczowy robiony jest z dodatkiem bulionu drobiowego, my z niego zrezygnowaliśmy, ponieważ ugotowany na samych pomarańczach jest lżejszy i bardziej cytrusowy. Z Francji pochodzi kaczka rouen, jeden z najlepszych gatunków kaczek hodowlanych, wymagających specjalnej opieki, bo są delikatne i wrażliwe na warunki w jakich żyją. Smaż na intensywnym ogniu przez 2 minuty, po czym przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Przepis jest jednym z najczęściej kopiowanych receptur na całym świecie, czemu trudno się dziwić, gdyż jest to danie niezwykle proste, a przy tym wykwintne i smaczne. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz i sól Przełóż filety na talerz, przykryj folią aluminiową i dam im odpocząć z 5-10 minut. Wlej do rondla 2 łyżki wody i wsyp do niej 4 łyżki cukru, zacznij podgrzewać. Zmniejsz ogień na średni, ponownie przewróć filety skórą do dołu i smaż 9-10 minut. Liczba porcji: 2 Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskie, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Wtedy włóż do niego 2 łyżki zimnego masła i rozprowadź w syropie. Następnie pokrój na plastry i podawaj z sosem pomarańczowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-kaczka-lorange-czyli-filety-w-sosie-pomaranczowym/