CZWARTEK: JAK ZROBIĆ STIR FRY

Agnieszka
Makarony
28.06.2018 9:22
CZWARTEK: JAK ZROBIĆ STIR FRY

Na pewno będziecie potrzebować: sos sojowy – do kupienia w sieciach dyskontów, niestety rzadziej dostępny w małych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek do zup i sosów, którym można z powodzeniem zastąpić sól, olej sezamowy, który użyty nawet w niewielkich ilościach aromatyzuje danie, imbir, którego lekko pieprzny a przy tym owocowy smak, dodaje świeżości stir fry, sos rybny – to rzadziej dostępny towar, chyba też średnio chętnie kupowany przez Polaków, bo co tu dużo mówić, sos rybny dla niektórych po prostu… śmierdzi. Przyprawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili w plasterki. To nasz patent na stir free:) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego Szczypior Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki) Użyty w niewielkich ilościach wspaniałe wzmacnia smak potraw, dodając czegoś bardzo trudno uchwytnego, jak wspomnianie znad morza. sos ostrygowy – jak sama nazwa wskazuje zrobiony z ostryg, gotowanych ostryg, zmieszanych z sosem sojowym i innymi dodatkami. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Powiedzieć, że stir fry jest daniem prostym i szybkim do przygotowania to wejść w oczywisty banał, bo jest to danie banalnie proste. Dzisiaj stir fry przygotowywany jest pod każdą szerokością geograficzną, w wykwintnych restauracjach i w domowych kuchniach. W naszym domu stir fry jest synonimem fast fooda, jedzenia, które można zrobić naprędce z dostępnych pod ręką produktów. Stir fry można zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. Jest jednak sposób, jak usmażyć żeberka jeśli zna się odpowiedni trick🙂 Stir fry powinien zawierać jak najwięcej warzyw, ale doskonale smakuje z ananasem. Dodany w niewielkich ilościach wspaniałe wzmacnia smak stir fry. Stir free, czyli pełna swoboda Mięso obierz z błonek i pokrój w plastry a następnie w paski. Wymyślone zostało zresztą stosunkowo niedawno, bo po raz pierwszy użył go w 1945 r. w książce Jak gotować i jeść chińszczyznę Buwei Yang Chao. Dodaj do warzyw mięso, wlej łyżkę sosu rybnego, sosu ostrygowego, łyżkę miodu, 2 łyżki cytryny i wymieszaj całość energicznie. Doskonały do zjedzenia od razu, prosto z woka, ale świetnie sprawdza się w roli dania na wynos. Jak wspomnieliśmy, stir fry można robić z różnych rodzajów mięsa, co do zasady powinno to być jednak mięso miękkie. Przyprawy do stir fry Drugim ważnym elementem stir fry są przyprawy, nadające całości orientalnego aromatu i smaku. Rozgrzej w woku lub na patelni łyżkę oleju sezamowego. Tajemnica sukcesu tkwi oczywiście w technice obróbki – krótkie smażenie na bardzo mocnym ogniu. Niestety, wydaje się, że w polskich domach nie jest najczęściej spotykaną potrawą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-jak-zrobic-stir-fry/