Super przepis na chrupiące tofu

Agnieszka
Obiad
09.02.2021 13:42
Super przepis na chrupiące tofu

Chodzi o to, żeby kostki tofu nie stykały się ze sobą, bo inaczej skleją się ze sobą i potem dość trudno je oddzielić, kiedy już się podsmażą. Nic się nie bój tłuszczu – on się tofu nie ima, a w każdym razie w minimalnym stopniu. Przełóż tofu z powrotem na patelnię (odlej z niej olej), polej połową sosu i obtocz w nim kostki sera. Jak na razie jesteśmy w połowie drogi do udzielenia odpowiedzi na pytanie jak usmażyć tofu. Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią tofu i na tych, którzy nie wiedzą jeszcze, że je lubią. Zapanierowane w mące ziemniaczanej kostki tofu po usmażeniu mają wspaniałą konsystencję: coś w rodzaju chrupkości upieczonego kurczaka, z przypieczoną, chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Tofu jest jednym z tych produktów kulinarnych, które same w sobie smaku nie mają, ale wspaniale chłoną obce smaki i zapachy. Po tym zabiegu tofu zmienia się w absolutny delikates, danie, do którego człowiek tęskni i zawsze jest chętny, żeby je zrobić. Jeśli lubisz tofu znajdziesz się w siódmym niebie, jeśli nie lubisz, a spróbujesz zostaniesz wegetarianinem. Na czym polega tajemnica odpowiedzi na pytanie jak usmażyć tofu? Olej nie jest wchłaniany przez tofu, bo skuteczną barierę stanowi panierka z mąki, powstrzymująca ser przed nasiąknięciem tłuszczem. My ze smażonego tofu robimy pełne, duże danie obiadowe, dlatego przygotowujemy dwa razy więcej sosu niż Marta Dymek sugeruje w przepisie. Łatwe Liczba porcji: 2 Jak usmażyć tofu, dobre tofu? Wypróbuj także nasz przepis na sałatkę z tofu z pieczonymi warzywami. Składniki: 2 opakowania sera tofu 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Najpierw ser trzeba zapanierować w mące ziemniaczanej, a potem usmaży na dość dużej ilości oleju. Jednym ze sposobów na dodanie serowi aromatu jest proces maceracji, czyli kąpieli w jakiejś zaprawie. Na wierzch wykładaj tofu, polej resztą sosu, posyp sezamem. Włóż do niej kawałki tofu i dokładnie obtocz w mące. W czasie smażenia tofu zrób sos. Ok, lekcję teorii jak usmażyć tofu masz za sobą, czas wypróbować przepis.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/jak-usmazyc-tofu/