Puszyste donuty (6 składników)

Wilk
Ciasta
09.02.2021 18:45
Puszyste donuty (6 składników)

Choć technicznie jest poprawna, w rzeczywistości przyjęła się głównie w USA i Kanadzie i nadal pozostaje w tyle za oryginałem, preferowanym szczególnie w piśmie. Drukuj przepis Składniki ► mleko [125 ml / 1/2 szklanki] ► cukier [40 g / 4 łyżki] ► masło [40 g / 4 łyżeczki] ► drożdże [5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych] ► mąka pszenna [300 g] ► jajko rozmiar L [1 sztuka] Doughnuts (dough- czyli surowe ciasto z którego wyrabiamy pączki oraz -nut jako mały kawałek) to oryginalna nazwa, pojawiająca się w słownikach Oxfordu już na początku XIX w. Choć w Polsce nieoficjalnie przyjęło się, że donuty to puszyste, amerykańskie pączki z dziurką, w rzeczywistości nazwa ta określa każdy rodzaj pączka, nawet te okrągłe, nadziewane, przypominające nasze polskie klasyki. Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min. ,,Środki wycięte z pączków można śmiało zostawić w takiej formie, usmażą się pięknie jako małe, okrągłe pączuszki. W tym wypadku zmodyfikowałam ciasto z mojego ulubionego przepisu na cinnamon rolls – w końcu oba przepisy czerpią z tej samej tradycji kulinarnej. W większości przypadków wolę zrobić zaczyn, nawet z drożdży suchych, aby upewnić się, że nadal są aktywne i będą pracować w cieście. Po usmażeniu i odsączeniu na ręczniku papierowym, zanurzać gorące pączki w glazurze i odkładać do zastygnięcia na kratkę z podłożoną pod spód tacką lub arkuszem papieru do pieczenia, dla łatwiejszego sprzątania. Jeśli obawiamy się, że przy przekładaniu do tłuszczu donuty stracą kształt, można pociąć na kwałki papier, na którym wyrastają i wrzucić je do smażenia razem z arkuszem papieru. Jeśli zaczyn nie chce rosnąć, najprawdopodobniej oznacza to, że nasze drożdże nie są aktywne – mogą być zwietrzałe, przeterminowane, źle przechowywane przez nas lub podczas transportu czy w sklepie. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Wskazówki W wielu przepisach wspomina się o tym, że z drożdży instant nie trzeba robić zaczynu i można dodać je bezpośrednio do suchych składników. Jeśli drożdże nie są w stanie się aktywować, powtarzam zaczyn ze świeżą porcją, aby niepotrzebnie nie zmarnować składników. Trzeba mieć na uwadze, że jeśli mamy do wyboru różne rozmiary przyrządów do wycinania, zwykle lepiej sprawdzi się wycięcie większej dziurki w środku pączka. Aby sobie pomóc, można użyć triku z pociętym papierem do pieczenia – wspominam o nim w opisie przygotowania :) Puszyste donuty (6 składników) Jeśli wykąpiemy je w lukrze zaraz po smażeniu, cała wilgoć pozostanie w cieście, a sam lukier będzie stanowił świetną barierę przed przesychaniem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości, w zależności od temperatury w pomieszczeniu zajmie to ok. 1-2 godziny. Rozmrażać przez noc w lodówce, następnie wyciąć donuty i zostawić do drugiego wyrastania w temperaturze pokojowej. Dodatkowo: ► sól [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie ► olej do smażenia [500 – 700 ml, w zależności od głębokości garnka] Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Najlepiej do tego celu sprawdzi się wyrabianie w mikserze planetarnym lub zwykły, ręczny mikser ze spiralkami do ciasta drożdżowego. Trwa to ok. 2-3 minut z każdej strony, w zależności od wielkości pączków i temperatury oleju. Ciasto na donuty powinno być odrobinę lżejsze niż to, które znamy z naszych polskich pączków. Zbyt niska temperatura smażenia da ciężkie, nasączone tłuszczem ciasto, natomiast zbyt wysoka temperatura sprawi, że skórka pączka zacznie się palić, a środek nadal będzie surowy. Aby uzyskać złocisty kolor, donuty smażymy w odrobinę niższej temperaturze niż tradycyjne, polskie pączki (165-170 stopni). Jeśli nie mamy doświadczenia w smażeniu, przerzucanie delikatnego, wyrośniętego ciasta do gorącego oleju może być dość stresujące. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm i wyciąć donuty za pomocą szklanki i kieliszka lub okrągłej foremki i tylki. Aby odświeżyć ich konsystencję, można wstawić na 60 sekund do mikrofali razem ze szklanką wody napełnioną do połowy – po wyjęciu będą jak świeżo zrobione :) To metoda zapożyczona od smażenia pączków hiszpańskich, które szprycuje się bezpośrednio na papier. Mocno zachęcam do wykorzystania termometru podczas smażenia pączków, bo nieodpowiednia temperatura może sprawić, że nawet najlepsze ciasto nie zaowocuje dobrymi pączkami. Samo ciasto można mrozić po pierwszym wyrastaniu – szczelnie owinięte wytrzyma w zamrażalniku 6-8 tygodni. Na glazurę śmietankową: ► cukier puder [100 g] ► śmietanka 30% [50 g] Przygotowanie 125 ml mleka, 40 g cukru i 40 g masła przełożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu, aż składniki będą letnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2021/02/puszyste-donuty.html