Biszkopt z pianką czekoladowo-orzechową

Ewa
Ciasta
06.02.2021 11:25
Biszkopt z pianką czekoladowo-orzechową

Na Instagramie i Facebooku możecie zobaczyć krótki filmik z poszczególnych etapów przygotowania. 4 duże jajka 4 łyżki cukru drobnego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju + 2 łyżki wody Masa: 200 g czekolady mlecznej 500 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka żelatyny 100 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe) Masa czekoladowo-orzechowa zawiera w sobie dużą ilość czekolady (200g), a co za tym idzie, jest dosyć słodka, ale wiem, że część z Was właśnie takie ciasta lubi 🙂 Dodatkowo: 1-2 garście posiekany grubo orzechów włoskich Białka ubijamy na sztywno. Dekoracyjną szpatułką możemy zrobić wzorek na masie, ale nie jest to konieczne. Fajnie sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i od święta. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 minut. Dawno już nie robiłam ciasta typu biszkopt + masa, dlatego postanowiłam to nadrobić. Na samym końcu wsypujemy mielone orzechy, mieszamy. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru. Dodajemy do masy w dwóch partiach, delikatnie mieszamy szpatułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/02/06/biszkopt-z-pianka-czekoladowo-orzechowa/