Składniki na schab po cygańsku: 500 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 duży por 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki pasty ajvar pikantnej około 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru szczypta chilli majeranek, papryka słodka sól, świeżo zmielony pieprz szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Schab myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w paseczki. Mięso podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju (na wysokim ogniu), z dwóch stron, na rumiany kolor. Przy okazji polecam również mój przepis na karkówkę po cygańsku, która jest hitem na moim blogu. Następnie por przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w pół talarki, dorzucamy na patelnię. Schab po cygańsku to kawałki mięsa duszone w pysznym sosie pomidorowym w towarzystwie pieczarek, papryki oraz pora. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystościach typu imieniny, a także jako danie na świąteczny stół. Schab po cygańsku to niebywale proste w wykonaniu danie, a przy tym bardzo smaczne i z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy są w cienkie paski, dorzucamy na patelnię. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów krojonych oraz trzy łyżki pasty ajvar. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut (lub dłużej, do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając).