Składniki na ciasto balowe – bez pieczenia: około 200 g herbatników około 200 g krakersów 280 g dżemu truskawkowego 400 g masy kajmakowej 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru 3-4 kostki gorzkiej czekolady – do dekoracji Przygotowanie: 1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Moje ciasto balowe jest na herbatnikach i krakersach, przełożone jest dżemem truskawkowym własnej roboty, kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana, posypana startą czekoladą. Ciasto balowe – bez pieczenia Jestem fanką ciast bez pieczenia, ponieważ robi je się błyskawicznie, bez wysiłku i zawsze się udają. Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ciasto balowe – bez pieczenia, z pewnością się nie zawiedziecie. Na weekend przygotowałam ciasto balowe – bez pieczenia. Następnie na spodzie układamy warstwę herbatników i na ciastka wykładamy dżem truskawkowy. Powstały krem wykładamy na krakersach i równomiernie go rozprowadzamy po powierzchni naszego ciasta. 3. Resztę masy kajmakowej miksujemy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy.