Proporcje na 2 keksówki Składniki: 400 g mąki pszennej razowej 600 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 160 g aktywnego zakwasu pszennego 700 - 750 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika Chleb razowy pszenny na zakwasie Chleb razowy pszenny na zakwasie Rodzajów takiego chleba jest całe mnóstwo, może on być na przykład żytni, orkiszowy, z samopszy czy też tradycyjny pszenny, ale także możemy mieszać ze sobą te wszystkie mąki. Dziś zapraszam Was po przepis na jeden z prostszych chlebów, czyli chleb razowy pszenny na zakwasie. A gdy jeszcze jest to chleb na zakwasie, to już w ogóle będziemy w siódmym niebie. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.