Brzoskwiniowa fantazja

Ewa
Ciasta
15.07.2023 7:55
Brzoskwiniowa fantazja

Udostępnij Zapisz Brzoskwiniowa fantazja, to bardzo smaczne, lekkie ciasto o słonecznych kolorach. Podczas składania ciasta, pomyślałam sobie, że jednak trzeba było wykorzystać tylko jedną puszkę brzoskwiń, pod galaretkę, ale podczas jedzenia wcale nie uważałam, by było ich za dużo. Jeśli lubicie ciasta z brzoskwiniami, to ciasto powinno również przypaść Wam do gustu 🙂 Biszkopt: 4 jajka 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml soku typu Kubuś o smaku marchew-jabłko-brzoskwinia 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g masła Masa jogurtowa: 600 g jogurtu naturalnego 2 galaretki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/07/15/brzoskwiniowa-fantazja/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Brzoskwiniowa fantazja - orzeźwiający deser letni

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 3 g

Składniki

  • 4 świeże brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka liści mięty do dekoracji

Przepis

Brzoskwiniowa fantazja to pełen smaku deser, który jest jak malowniczy zachód słońca na koniec gorącego, letniego dnia. Świeże, soczyste brzoskwinie łączą się tu z delikatną, kremową masą na bazie śmietany. To połączenie, któremu niewielu potrafi się oprzeć. I choć brzmi to dosyć wykwintnie, możemy Cię zapewnić, że przygotowanie tego deseru jest proste i szybkie. Żelatyna dodaje delikatnej konsystencji, a miód - dodatkowego, naturalnego słodkości. A dekoracje z mięty dodają eleganckiego wykończenia. To danie jest doskonałe na każdą okazję - od codziennego obiadu, po specjalne okazje. Podziel się tą brzoskwiniową fantazją ze swoją rodziną i przyjaciółmi, a z pewnością Ci podziękują!

  • Brzoskwinie myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Następnie posypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej miód i mieszamy.
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Na koniec mieszamy brzoskwinie ze śmietaną. Deser nakładamy do pucharków lub szklanek i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Podajemy z dekoracją z mięty.