Naprawdę dobrze jest mieć w zamrażalniku taką mrożonkę, ponieważ ratują życie, kiedy w domu nie ma nic do jedzenia, albo nie chce nam się/nie mamy czasu robić kolacji. Z naszego doświadczenia wynika, że najlepiej wałkować toritille na macie silikonowej, albo płycie z kompozytu lub marmuru Gotowy placek przełóż na patelnię. Przykryj wilgotnym papierowym ręcznikiem (namocz i odciśnij z wody) a następnie folią plastikową – ciasto nie może się zeschnąć – i odstaw na 15 minut. 20 minut to 20 minut, 15 minut itd:) Krok 4 Na kilka minut przed wałkowaniem tortilli zacznij rozgrzewać patelnię na średnim ogniu. Wyciągnij z piekarnika i włóż papryki do torebki foliowej, papierowej lub zamykanego pojemnika (ostrożnie, gdyż papryki są gorące, miękkie i trudne w transporcie Odstaw na kilka minut. Pisaliśmy Wam już o tym, jak cała nasza rodzina struła się kupionymi tortillami o co naprawdę nie było trudno, bo po niewczasie sprawdziliśmy skład i jedynym zdrowym składnikiem na dłuugiej liście była woda. Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) Piękno tego dania polega na tym, że świetnie smakują na zimno, podgrzane i doskonale nadają się do mrożenia. Upieczone placki odkładaj do ściereczki kuchennej i zawijaj w nią tortille, żeby nie wyschły, ale studząc się po przykryciem nabrały dodatkowej miękkości pod wpływem wilgoci i temperatury. Jeśli masz patelnię o średnicy 25 cm podziel ciasto na osiem części (na płowy, potem ćwiartki i ósemki). Doskonale nadają się do mrożenia – zapakowane w szczelny woreczek do mrożenia mogą siedzieć w zamrażalniku miesiąc. Weź placek tortilli, posmaruj pastą serową, połóż na nim liście szpinaku, 2-3 łyżki upieczonych papryk i zwiń w zgrabny rulon. Jeśli na powierzchni nie tworzą się wspomniane bąble, to znak, że patelnia jest za zimna. Powstanie dość kleiste ciasto, ale nie na tyle, żeby nie można go wyrabiać. Bierz po kolei kulki ciasta, stolnicę delikatnie podsyp mąką i zacznij wałkować placek, starając się uzyskać jak najcieńszy płat i w miarę przypominający koło:) Wystarczą cztery składniki – zresztą skład może być dowolny – i przede wszystkim własnego wyrobu tortille – tyle wystarczy, żeby zrobić szybką kolację lub lekki lancz do pracy. Żeby uzyskać taką liczbę utocz ciasto w gruby wałek i podziel nożem na sześć części. U nas wygląda to tak, że przy 10 stopniowej skali temperatury na płycie pieczemy placki z ustawieniem 7,5. Z naszym przepisem dowiecie się krok po kroku jak zrobić tortille, żeby elastyczne, miękki i pachnące. Przełóż kozi ser do miseczki i dodaj do niego sosu z papryk, żeby go rozrzedzić – nie za bardzo, powinien zachować kremową konsystencję. Polecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Jeśli jest odpowiednio rozgrzana na wierzchu tortilli powinny pojawić się bąble powietrza. Czas pieczenia – około 30 sekund z jednej i 30 sekund z drugiej strony. Wrapy doskonale smakują na zimno, świetne są podgrzane w mikrofali. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ łyżką i przełóż do miski z serkiem, rozgnieć widelcem i wymieszaj. Łatwo może przykleić się do walka, dlatego co jakiś czas trzeba go przetrzeć mąką i w ten sposób osuszyć. Jeśli rozgrzejesz ją w ostatniej chwili placki mogą się zacząć palić. W czasie, gdy papryki się pieką, zrób tortille. Jeśli zacznie się spod niego dymić to znaczy, że przesadziliście z temperaturą. Na patelni o średnicy 30 cm upieczesz 6 tortilli.