Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Julianna
Śniadania
14.03.2020 15:30
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Polecam również inne przepisy na dania z jajkiem w roli głównej: - cilbir- jajka po turecku - kanapki z grzybami i jajkiem - bakłażan z pomidorami i jajkiem - omlet z mozzarellą i pomidorami - szakszuka z serdelkami - szakszuka Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańskuSkładniki (na 2 porcje): 2 placki tortilli 2 duże mięsiste pomidory 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (opcjonalnie) pół puszki czerwonej fasoli (lub czarnej) 1 cebula 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół awokado oliwa sól pieprz kumin papryka słodka wędzona sok z cytryny natka pietruszki i kolendry (opcjonalnie) Resztę smażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie miękka (ok 3 minut), posypać szczyptą kuminu, chwile smażyć, następnie dodać fasolę, podlać odrobinę wody (lub zalewy z fasoli), za pomocą tłuczka (lub widelca) rozgnieść fasolę. Na talerzu położyć po jednym placku tortilli, na tortille wyłożyć pastę fasolową, sos paprykowy, jajko oraz salsę pomidorową. Chwilę smażyć razem, dodać pomidory i paprykę, smażyć mieszając, aż pomidory puszczą sok, przykryć i dusić ok 5-10 minut, aż papryka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Ja jednak pokusiłam się o wersję na bogato i zrobiłam dodatkowo paprykowy sos na ciepło oraz usmażyłam domowe tortille. Jego głównymi składnikami są jajka, pomidory, papryka, fasola, cebula oraz placki tortilli, na których jest podawane. Jajka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub na wodzie. Przygotować pastę paprykową: z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. I choć wydaje się czasochłonne, to jak najbardziej nadaje się na weekendowe polskie śniadanie:) Cebulę, pietruszkę i awokado dodać do pomidora, doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/03/huevos-rancheros-czyli-jajka-po.html