Składniki: - pół główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg) - 1 marchew - mała czerwona cebula - opcjonalnie - kwaśne jabłko - po 2 łyżki miodu, musztardy (np. francuskiej), octu winnego, oliwy - szczypta soli i pieprzu Kapustę opłukać, osuszyć, poszatkować cienko. Najprostszy coleslaw albo surówka z czerwonej kapusty o tej porze roku nie tylko doda koloru na talerzu, ale też jest źródłem cennych witamin i minerałów. Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu: Surówka marchewkowo-selerowa Surówka z kiszonych buraków Słodko-kwaśna surówka z kapusty Surówka z dyni, marchewki, jabłka Surówka z czerwonej kapusty Zimą częściej sięgamy po kiszonki albo warzywa korzeniowe, jak chociażby seler, marchew, rzodkiew. Polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.