łyżka mąki pszennej cebula pół marchewki korzeń selera (nieduży kawałek, ok. 50 g) pół korzenia pietruszki 500 ml wody lub bulionu łyżka masła klarowanego, smalcu lub nierafinowanego oleju kokosowego 80 ml wytrawnego czerwonego wina dobrej jakości (opcjonalnie) przyprawy: 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego łyżka majeranku 2 ząbki czosnku łyżka kulek pieprzu czarnego sól i pieprz mielony do smaku szczypta gałki muszkatołowej Liczba porcji 2 duże porcje lub 4 mniejsze Wartości odżywcze (bez dodatków) 100 g 1 porcja Kcal 87 280/550 B 9,3 29,2/58,4 T 4,5 14,1/28 W 4,1 5,3/10,6 Obliczone na podstawie wykorzystanych składników Przygotowanie Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Po tym czasie wyciągamy mięso z sosu na talerz wraz z liśćmi laurowymi, a sos blendujemy na gładko i doprawiamy solą oraz gałką i w razie potrzeby pieprzem. Na patelnię wlewamy jeszcze wodę lub bulion i podgrzewamy, aby cały smak się odkleił od patelni i trafił do garnka. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu. Gulasz zrobiony na bazie mięsa wołowego jest niesamowity w smaku i nie traci on go w wyniku odgrzewania. Jeśli mięso zostało wyciągnięte prosto z lodówki, to odstawiamy na około 30 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Przygotowuję go zawsze wtedy, gdy wiem, że następnego dnia lub przez następne dwa dni naprawdę nie będę miała czasu na gotowanie. Tłuszcz rozgrzewamy mocno na patelni i partiami kładziemy na niego mięso. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Potrzebujemy naprawdę niewielu przypraw, aby podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę.