cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia 250 g orzechów włoskich szczypta soli Nasącz: 5 łyżek wody 3 łyżki soku z cytryny cukru 5 żółtek 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Beza orzechowa: 5 białek 1 szkl. mleka w proszku + 1 łyżka 200 g masła 100 g cukru 1/2 szkl. Do lśniącej piany dodajemy zmieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz siekane orzechy, delikatnie mieszamy. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Masa budyniowa: 2 szkl. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku, mieszamy. Masło z wodą oraz cukrem rozpuszczamy na małym ogniu. Udostępnij Zapisz Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu mniammniam.com. Dodatkowo: 1 op. biszkoptów Petitki Białka ubijamy na sztywną pianę. Przecięciem do dołu układamy na masie budyniowej, lekko je w nią wciskając. Do masy dodajemy przesiane mleko w proszku, mieszamy do połączenia rózga kuchenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy po 1 łyżce cukru. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto sprawdziło się doskonale na małej imieninowej rodzinnej uroczystości. Obie polewy rozprowadzamy na wierzchu ciasta, tworząc esy-floresy. Ciasto Góra lodowa z orzechową wkładką jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych wypieków. Następnie dodajemy po 1 żółtku. wody 1 łyżka kakao