Składniki na zapiekankę gołąbkową: mała kapusta włoska (około 800 g) 200 g ryżu basmanti lub białego 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) sól, pieprz Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na około 20 minut, aby można ją było pokroić w spójne porcje. Taki sposób serwowania gołąbków podoba mi się o wiele bardziej, gdyż można wykorzystać całą kapustę, a nie tylko duże, ładne liście, w które da się zawinąć farsz. Sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę z wyciętym głąbem i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać w kapustę, tylko układamy składniki w formie lazanii. Na liściach wykładamy połowę mięsa z ryżem, rozsmarowując masę, aby powstała równa warstwa. Następnie znowu wykładamy liście, resztę mięsa z ryżem i ostatnią warstwę kapusty.