około 1 kg filetów z miruny 2 jajka bułka tarta 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej 2 duże cebule sól, pieprz cytryna Zalewa: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu sól, pieprz Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki. Farsz jest mielony, w efekcie czego otrzymujemy smakowity pasztecik do zjedzenia solo lub z barszczykiem, na ciepło lub na zimno – przepis tutaj KLIK. Zrobiłam ją po raz pierwszy na zeszłoroczne Święta i w tym roku również planuję ją wykonać. Udostępnij Zapisz O ile do Ryby po chińsku (zobacz przepis tutaj – klik) podchodziłam dość niepewnie, o tyle Ryba po japońsku skradła moje serce od razu. W salaterce układamy naprzemiennie rybę oraz warzywa (za pierwszym razem układałam poszczególne składniki warstwami, ale zdecydowanie lepiej smakuje jeśli warzywa zmiesza się ze sobą). Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Jeśli nie na Boże Narodzenie, to na Sylwestra. Dodatkowo fajną opcją na świąteczny stół jest karp z pieczarkami pod ciastem francuskim. Ryba po japońsku to doskonała propozycja zarówno na Święta, jak i inne rodzinne uroczystości. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Ryba po japońsku smakuje wyśmienicie i z pewnością ją polubicie.