Nam zależało na tym, żeby kluseczki były nie tylko miękkie, ale też zwarte, bo chcieliśmy je wykorzystać nie tylko do zupy, lecz również w osobnym przepisie na kładzione kluski z szynką parmeńską i parmezanem. Pyszna i bardzo zdrowa zupa z pulpetami z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie. Nie ma ona tak intensywnego smaku jak siostrzana kasza palona, który jednym się podoba innym przeciwnie i właściwie jeśli nie powiesz domownikom, że w kuleczkach się ona znajduje to nie zgadną, Możesz zastąpić j a inną kaszą: doskonale sprawdzi się pęczak i orkisz, a także kasza jaglana. Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oleju 1 Kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu ma jednak dodatek mleka: jeśli będzie go za mało, kluseczki zrobią się twarde, zbyt luźne ciasto nie zwiąże się w kluseczki podczas gotowania. Krok 2 W międzyczasie zalej kaszę połową szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Trzeba się uczciwie przyznać, że w Niedzielnym Kucharzy kładzione kluski dotąd nie występowały, gdyż nasze wspomnienia nasuwają nam obraz twardych jak kartacze klusek, które spokojnie policja mogłaby wykorzystywać do broni gładko lufowej zamiast gumowych kul podczas Marszu Niepodległości. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Składniki: Pulpety 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Otóż nasza zupa z pulpetami zawiera pyszne kuleczki utoczone z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej. Na Zachodzie, głównie w kuchni brytyjskiej, amerykańskiej i kanadyjskiej, nasze kładzione kluski to właśnie french dumplings (głównie w Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyli pierogi. Zupa z pulpetami zawiera pulpeciki z kaszy gryczanej niepalonej. Zupa z pulpetami z ich udziałem też będzie pyszna. Trzecim czynnikiem, dla których zupa z pulpetami jest niecodzienna są kładzione kluski. Krok 5 Wyjmij z lodówki ciasto na kluski. Pulpety z domieszką kaszy są bardzo miękkie, delikatne no i, co zawsze podkreślamy, pozwalają przemycić do diety niejadków kaszę. Udało nam się tak dobrać składniki, że powstało ciasto ani za luźne, ani za gęste. Utopione w bulionie kluseczki, po ugotowaniu są miękkie i bardzo przyjemne w smaku. Przygotuj ciasto na kluski: wbij do misy jajko, dodaj parmezan i mąkę, wymieszaj dokładnie (najlepsza jest szpatułka cukiernicza). Liczba porcji: 4 Bardzo prosta zupa z pulpetami, za to absolutnie niecodzienna. Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić. Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku), zalej wodą, tak aby wszystkie składniki były zanurzone, dodaj listek laurowy. Robione na mleku, jako postrach wnuków oraz na rosole, jako dodatek do zup. Zabraliśmy się za robienie kładzionych klusek za sprawą naszej czytelniczki Kazimiery Maj, która nas zachęciła do popróbowania tej starej, sprawdzonej metody wzbogacania zup. Zrobiliśmy je więc bez chemicznych dodatków, za to na liście składników znalazł się parmezan.