Krem z brokułów z grzankami i parmezanem

kardamonovy

Zupy

29.01.2021 19:36

Krem z brokułów z grzankami i parmezanem

Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami Krem z groszku z grzankami Jeżeli nie macie tostera, pokrójcie kromki w małą kostkę i obsmażcie je z wszystkich stron na oleju/oliwie na niewielkim ogniu. Jeżeli chodzi o grzanki, ja robię je w ten sposób, że opiekam je w tosterze, a następnie kroję je w kostkę. W zamrażalce czeka np. na mnie jeszcze mrożony groszek, z którego też zrobię zupę krem. Składniki: 700 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) 450 g mrożonych brokułów 2 ziemniaki 1 cebula 3 kromki ulubionego pieczywa duża garść startego parmezanu 1 łyżka masła sól pieprz oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis na 3-4 porcje) Chodzi tutaj głównie o brokuły, które nie stracą koloru, bo ziemniaki i tak już porządnie zmiękną podczas smażenia z cebulą. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią ziemniaki i cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 7 minut. Parmezanu też nie trzeba wychwalać, wszyscy wiedzą, że każda potrawa z nim będzie smaczna. Tak było i teraz, parmezanowe umami spowodowało, że zupa była naprawdę przepyszna (a składa się przecież z niewielu składników). Nie nie, spokojnie, tytułowy krem zdecydowanie nie jest dla wątroby dobry. Co do dodatków, grzanki zawsze najlepiej sprawdzają się w kremach, tutaj nie ma co dyskutować. Tej drugiej nawet tutaj nie wrzucam, bo nie ma się czym chwalić. Myślę, że za parę dni wrzucę na bloga przepis na nią. Chociaż przyznam się Wam, że swego czasu dodałam makaron do bardzo gęstej pomidorowej i też bardzo dobrze się spisał. Ale do kremów z groszkami i innymi brokułami chyba jednak faktycznie grzanki będą lepszą opcją. Mrożonki tego typu to nic złego, ja bardzo często zimą z nich korzystam.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/krem-z-brokulow-z-grzankami-i-parmezanem/