Ilość porcji: 5 Karkówka pieczona z selerem i koperkiem — składniki: - 1 kg karkówki wieprzowej - 4 łodygi selera naciowego - 2 papryczki chili - wiązka koperku - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki mielonego kminku - 2 łyżeczki pieprzu naturalnego - sól - olej do smażenia Jak zrobić karkówkę pieczoną z selerem i koperkiem? - Mięso pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm, oprószyć solą i obsmażyć. U mnie karkówka była z ziemniakami z wody. - Na oleju zeszklić cebulę razem z czosnkiem, następnie dodać chili, seler i chwilę podsmażyć. - Papryczki chili drobno posiekać, można nawet razem z pestkami, wtedy danie będzie bardziej pikantne. Aromatyczne i soczyste mięso z lekką nutą pikantności, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i każdy kawałek przykryć podsmażoną cebulą z selerem. - Z powstałego podczas pieczenia płynu można zrobić sos, zagęszczając go śmietaną lub mąką ziemniaczaną.