2 duże garści jarmużu 1 awokado 4 kromki chleba 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej suszonej 1 łyżka oleju Parmezan do posypania Sos 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki musztardy (Dijon, francuskiej) 1 łyżka majonezu Sok z jednej dużej cytryny Najwięcej kontrowersji budzi jedna kwestia sos do sałatki Cezara: jedni mówią, że powinno być w nim anchois, inni, że wcale nie, jedni zagęszczają sos żółtkiem, inni z niego rezygnują. Znaleźliśmy bardzo fajny patent na sos do sałatki Cezara na blogu Natashaskitchen.com, który robi się w podobny sposób jak majonez, czyli poprzez miksowanie składników, w tym oleju. Co do reszty to wariacji jest milion: sałatka Cezara z kurczakiem, z jajkiem, z pieczonymi warzywami, z sosem tahini. Otóż do sałatki Cezara dodaliśmy jarmużu, po pierwsze dlatego, że jest zdrowy, pod drugie jego blaszkowate liście dodają daniu chrupkości i po trzecie – po prostu mieliśmy go w lodówce:) Wlej łyżkę oleju na patelnię, na której smażyła się szynka, wysyp grzanki z chleba i smaż do momentu aż zrobią się chrupiące. Obierz z liści sałatę, przekrój każdy wzdłuż na połowy, a następnie w poprzek na małe kawałki. Wstaw na kuchenkę, zacznij podgrzewać i smaż na średnim ogniu z obydwu stron, aż szynka zrobi się chrupiąca. Liczba porcji: 2 Sałatka Cezara – jedno z tych dań, które zna każdy, ale tak naprawdę do końca nie wiadomo jaki jest jego oryginalny skład. Na wierzch wyłóż grzanki, pokruszoną na kawałki szynkę oraz starty na duże wiórki parmezan. Julia Child, matka nowoczesnej kuchni, jadła ją podobno w latach 40 w USA, gdzie danie powstało, ale pewności żadnej co do składu nie ma. Przełóż do misy jogurt, musztardę, majonez, sok z cytryny i czosnek i zmiksuj w malakserze, albo ręcznym robotem (lub zwykłą, ręczną trzepaczka do ubijania jajek). Właściwie jeśli chodzi i składniki pewne jest tylko, że sałatka Cezara musi być zrobiona z sałaty rzymskiej. Sałatka Cezara z jarmużem i awokado to oczywiście nie jest klasyczna wersja tej prostej potrawy. Natomiast co się tyczy jajka, to po prostu uważamy, że można się bez niego doskonale obejść. Co do sardynek, to po prostu nie każdy u nas w domu lubi ich smak:) I wreszcie sos do sałatki Cezara: nie ma w nim ani anchovis, ani jajka. 1 starty ząbek czosnku ½ szklanki oleju ½ szklanki tartego parmezanu ½ łyżeczki soli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: My sos do sałatki Cezara zrobiliśmy na bazie musztardy francuskiej – i wyszedł super. Sos należy dodać do sałatki jeszcze przed podaniem i wymieszać z sałatą. O tym jak sałatka Cezara wyglądała pierwotnie wiemy co nieco z drugiej ręki. W internecie znajdziesz kilka milionów i większość rości sobie pretensje do tego, że jest autentyczna.