Składniki:(na 2 - 3 porcje) - 1 świeży brokuł - 600 g świeżej fasolki szparagowej - 10 - 15 szt. pomidorków paprykowych - 150 g sera feta - 1 łyżka jogurtu greckiego - 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 - 2 łyżeczki czosnku suszonego lub świeżego - pieprz i sól do smaku - łyżeczka cukru i łyżeczka soli do gotowania - Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do 3 litrów gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli i gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aż fasolka będzie ugotowana aldente (nie powinna być zbyt miękka). - Brokuła umyć i oddzielić od łodygi duże różyczki, które gotować w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka przez około 5 minut, aż brokuł będzie ugotowany aldente. Dodatkowo sałatka jest bardzo pożywna i powinna znaleźć się w menu osób, które dbają o zdrowie lub są na diecie i liczą kalorie. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza - Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy.