Królewiec

Patrycja
Ciasta
23.01.2021 22:42
Królewiec

jajko 1 szt, soda 1 łyżeczka, masło lub margaryna 150g, mąka pszenna 450 g, cukier 150 g, miód 3 łyżki, biszkopt: jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem: mleko 750ml, mąka pszenna 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, cukier 3/4 szklanki, masło 300 g, olejek migdałowy pół buteleczki, Polewa: masło 100 g, cukier puder 150 g, kakao 40 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Pyszne miodowe ciasto z wkładką biszkoptową, przełożone kremem budyniowym na gorąco z aromatem migdałowym. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwa blaty na wielkość blaszki. Na pierwszy blat miodowy wylewamy połowę masy, kładziemy biszkopt, wylewamy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem miodowym. Dodajemy przesiany cukier puder, kakao oraz mleko i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170st. Składniki na blaty miodowe, łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy rozpuszczoną mąkę z mlekiem i energicznie mieszany, aby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy olejek migdałowy i mieszamy. Krem: 500 ml mleka stawiamy na palnik wraz z cukrem. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/01/krolewiec.html