Wegański torcik Sachera Mąka pszenna 150 g Oliwa 20 g Mleko roślinne 160 g Olej kokosowy lub margaryna 20 g Gorzka czekolada 100 g Cukier wanilinowy 1 opakowanie Proszek do pieczenia i soda oczyszczona po 1/3 łyżeczki Cukier lub erytrytol 40 g Dżem morelowy 150 g Rum lub wino do nasączenia ciasta opcjonalnie Polewa: Gorzka czekolada 100g Cukier lub erytrytol 40 g Woda 70 g W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady z olejem kokosowym i cukrem. Niemniej jednak można je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Niemniej jednak można je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Kiedy tylko się roztopi smarujemy ciasto i odstawiamy na godzinę do stężenia w temperaturze pokojowej. Wskazówki: Po upieczeniu, ciasto należy od razu wyjąć z foremki na drewnianą deskę. Masę przenosimy do foremki (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (do suchego patyczka). W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z cukrem i wodą. Po wyłożeniu czekoladowej polewy należy go pozostawić do ochłodzenia w temperaturze pokojowej. Po 15 minutach odwracamy do góry dnem, zdejmujemy papier i pozostawiamy na 15 minut do wystudzenia. To klasyczne, delikatne ciasto czekoladowe z dobrej jakości dżemem morelowym i czekoladową polewą. Podawany jest często z bitą śmietaną w towarzystwie kawy. Nie należy wkładać ciasta do lodówki lub zamrażarki, bo wysuszy się i stwardnieje. Delikatnie przenosimy z foremki na drewnianą deskę. Spód można przeciąć na pół i przełożyć dżemem albo posmarować jedynie wierzch.