Bataty faszerowane

Beata
Obiad
24.07.2017 11:29
Bataty faszerowane

Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: - 4 bataty - 1 opakowanie kulek mozzarelli z chili (u mnie Zotarella) - 10 kawałków suszonym pomidorów - 12 sztuk czarnych oliwek - 8 plasterków szynki prosciutto - kilkanaście listków świeżej bazylii - sól - pieprz Sos czosnkowy: - 2 ząbki czosnku - 200 ml jogurtu naturalnego - 3 - 4 łyżki majonezu - sól - pieprz 1. Teraz możemy sobie przygotować farsz: oliwki, suszone pomidory kroimy, tak samo kulki mozzarelli (ja pokroiłam w drobną kosteczkę), świeżą bazylię umyłam i porwałam na drobniejsze kawałki, szynkę pokroiłam w paseczki. Naprawdę super smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego, w środku suszone pomidory, oliwki, kulki mozzarelli z chili, szynka prosciutto i świeża bazylia. Ten wydrążony miąższ ja pokroiłam również w drobną kosteczkę, dodałam do reszty farszu, wymieszałam, dodałam mozzarellę, doprawiłam solą i pieprzem. 5. W tym czasie przygotowujemy sos: do miseczki dajemy jogurt, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. 3. Jak bataty się nam upieką to za pomocą łyżki wydrążamy miąższ ze środka zostawiając trochę po bokach. Przepis wypatrzyłam tutaj - klik, troszkę zmieniłam, bo nie miałam wszystkich składników w domu. Na pewno będę robić kolejne, ale to jak się chłodniej zrobi ;-). Bataty podajemy polane sosem czosnkowym i możemy dodać jeszcze świeże listki bazylii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/07/bataty-faszerowane.html